Alerjik Deri Hastalıkları

Deri hastalıkları içinde alerjik deri hastalıkları sık görülenlerdir. Cildin dış ortamla teması olan bir organ olması, alerjik deri hastalıklarının bu organımızda sık olarak ortaya çıkışının başlıca nedenidir.

Deri yüzeyinde ortaya çıkacak belirti basit bir nedenle (sinek vb) olabileceği gibi, sistemik bir hastalığın belirtisi olabileceğini de akıldan uzak tutmak gerekir. Deri hastalıklarının büyük bir bölümü bağışıklık sistemini ilgilendiren (immunolojik) ve alerjik mekanizmalar ile ortaya çıkar. Burada bahsettiğimiz “alerji” terimi çok geniş kapsamlı bir terim olup, birçok deri hastalığının gelişiminde önemli rol oynar.

Genellikle halk arasında birçok hastalık alerjik mekanizmalarla açıklanmaya çalışılır. Örneğin domates yedim ellerimde içi su dolu kabarcıklar çıktı, ya da çikolata vb gibi allerjen gıdaların yenmesi ile “kurdeşen oldum” gibi yakınmalara sık rastlamaktayız. Alerjik hastalıklar ile gıdalar arasında ilişki kurma eğilimi yaygın bir düşünce tarzıdır ve genellikle kaşıntılı hastalıklara bu tür yakıştırmalar yapılır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp