alerjik astım tedavisi nasıl olur

Alerji Aşıları 2 :

Hastanın ilaç tedavisinden yeterli şekilde sonuç alamadığı ve uzun süreli olan ciddi alerjilerde, alerji aşısı alternatif tedavi şeklidir. Alerji aşısı, hypodesensitizasyon (birnevi duyarsızlaştırma tedavisi ) veya özel bağışıklık terapisi olarak da tanımlanır, ve kortizon aşısı ile karıştırılmamalıdır.

Alerji aşısında, kişinin tepki gösterdiği alerjenlerden ufak dozlarda öz alınır ve deri altına şırınga ile zerk edilir. Dozlar başlangıç olarak alerjik tepki yaratmayacak miktarlarda olacak. Daha sonra dozların miktarı derede derece ve dikkatlice, kişinin tahammül edebileceği en yüksek miktara kadar arttırılır. Bu muhafaza dozu normalde 3-5 yıl boyunca her 6-8 hafta da bir verilir. Bu yolla, kişi, tedavide kullanılan alerjenlere karşı tolerans (direnç) geliştirebilir.
Bu tedavi hangi durumlarda kullanılabilir?

Alerji aşısı, polen alerjisinin birçok türlerinde kullanılabilir (huş ağacı, fındık ağacı ve çimenler). Alerji aşısı, ciddi derecede bal arısı veya yabanarı alerjisi olan hastalarda, hayati tehlike arz edecek tepkilerin rizikosunu azaltmak için de kullanılır. Bazı nadir durumlarda, hayvanlara ve keneye karşı da aşı olunabilir. Araştırmalar, alerji aşısının, astımın ilerideki gelişmesini önlemede veya alerjik astımın daha iyi kontrol altında tutulmasında yararlı olduğunu göstermiştir. Ancak, ciddi astım hastalığı olan hastalar alerji aşısını kullanmamalıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp