Alerji Rinit

Alerji Rinit

Alerji Rinit, Burun Estetik Kaygılarımıza En Fazla Maruz Kalan Organımızdır. Çoğu İnsan Güzel Görünümlü Bir Buruna Sahip Olmak İster ve Bunu Gerçekleştirmeye Çalışır.

Alerji Rinit

Rinit burun tıkanıklığı (konjesyonu), burun akıntısı (rinore), hapşırma ve kaşıntı belirtilerinden iki veya daha fazlasının bir saatten daha fazla veya tekrarlayıcı olması ile karakterize burun mukozasının inflamasyonudur.
Allerjik rinit, nazal sekresyon ve nazal mukozada artmış eozinofil, bazofil ve mast hücreleri ile karakterize bir hastalıktır. Bu hücrelerde yüksek afiniteli IgE reseptörleri bulunduğundan ve histamin ile diğer allerjik mediatörleri sentezleyip salgıladığından, IgE kökenli allerjik reaksiyonlarda başlatıcı rol oynarlar
Allerjik rinit en sık görülen allerjik hastalıktır ve tüm populasyonun %10-20'sini etkilediği düşünülmektedir. Duyarlı olunan antijenle karşılaşma tüm allerjik rinitlilerde nazal kaşıntı, aksırık, burun tıkanıklığı ve burun akıntısı gibi sık görülen yakınmalar yanında damakta, kulakta, boğazda kaşıntı, baş ağrısı, halsizlik, hipozmi, kulaklarda tıkanıklık, gibi daha seyrek görülen yakınmalara neden olur. Allerjik rinit klinik görünümü açısından yıl boyu görülen perennial alerjik rinit ile mevsimsel allerjik rinit olmak üzere iki alt başlıkta incelenmektedir.
Bu durum patogenezdeki bir farklılığı değil sadece duyarlı olunan allerjen ile karşılaşılan süreden ileri gelen farklı klinik prezentasyonu yansıtmaktadır. Sağlıkla ilgili yaşam kalitesini araştıran çalışmalar bir çok hastalığa göre daha az gürültülü bir kliniğe sahip bu durumun günlük yaşamda önemli sıkıntılara neden olduğunu ortaya koymuştur. Günümüz tedavi olanakları allerjik riniti tam olarak tedavi etmese bile hastaların yaşam konforunu önemli oranda düzeltebilme gücüne sahiptir.

ETYOPATOGENEZ
Allerjik Rinitin genetik özellikler, yoğun kent yaşamı ve bunun beraberinde getirdiği çevresel maruziyetlerin artması sonucunda toplumda giderek artan sıklıkta görülmektedir. Değişen toplumlarda allerjik rinit prevalansının % 10 ile % 20 arasında olduğu bildirilmektedir. Allerjik Rinit her hangi bir yaşta başlayabilir. Yaşamın altıncı ayından yaşlılığın ileri dönemlerine kadar olabilir. Tipik olarak 40 yaşından önce ve genellikle 12-15 yaşları arasında başlar.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp