Alerji Nasıl Oluşur

Alerji Nasıl Oluşur

Bağışıklık sistemi aşırı tetikte diyebileceğimiz bir insan, allerjenle karşılaştığında bazı olaylar meydana gelir:

Bağışıklı sistemimiz iyi bir belleğe sahiptir. Normalde zararsız olan allerjeni zararlı olarak algılayıp, ilk karşılaşmasında o allerjene özgün antikorlar üretmeye başlar, bu antikorlar IgE sınıfındandır. Böylelikle daha sonra allerjenle karşılaştığğında onu tanıyıp hemen tepki verecektir. Bu olaya "duyarlanma" denir.
Bu allerjenle tekrar karşılaştığında, onu tanır, ve o allerjene özgün antikorlar mast hücresi denilen bir kan hücresine bağlanırlar.
Antikorların bağlanmasından sonra mast hücrelerinden histaminin gibi bazı maddeler salgılanır ki bu da ciltte, burunda, gözde Alerjik belirtilere neden olur.
Allerjen eğer havadaysa, goz, burun, akciğerlerde belirtilere neden olur (Gözlerde yaşarma, burun akıntısı, öksürük, nefes darlığı vs..) Eğer yutulumuşsa, ağız, mide ve barsaklarda Alerji tepkilere neden olacaktır(kabızlık, gaz, şişkinlik, ishal vs..)

Bazen Alerjik tepki tüm sistemi etkileyecek boyutlara ulaşır ve sonucunda mast hücrelerinden salınan kimyasallar tansiyon düşüklüğü, şok, bilinç kaybı ve ölüme neden olabilir. Bu duruma anafilaktik şok denir. .

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp