Alerji Haplari

Alerji Haplari :

Normalde vücudumuzu koruyan bağışıklık sistemi bazı insanlarda zararlı olmayan birtakım maddelere de aşırı yanıt verir. Bu reaksiyonlara aşırı duyarlılık ya da allerji adı verilir.Allerjik reaksiyona yol açan antijene de allerjen adı verilir.Allerjik reaksiyonlar tek tip değildir, birçok yolla ortaya çıkarlar, vücudun değişik bölümlerinde meydana gelebilirler ve çeşitli şiddette olabilirler.Çevremizde yaygın olarak bulunan allerjenlere bazı kişiler diğerlerinden daha fazla duyarlı olup (atopik kişiler) onlara karşı allerjik olmayan normal kişilerden (atopik olmayan) çok daha abartılı bir reaksiyon verirler.

Bu duruma allerji denilmektedir. Toplumda yaşayan bireylerin yaklaşık %30‘u allerjik tabiattadır. Bu kişiler duyarlı oldukları bazı allerjenlere karşı özel E tipi antikorlar aracılığıyla abartılı bir reaksiyon oluşturabilme yeteneğindedirler. Bu tip antikorlara bağlı olarak bazen değişik allerjik hastalıklar ortaya çıkabilir. Ancak tek başına allerjik bünyeye sahip olmak, yani atopik olmak bir hastalık olmayıp allerjik hastalıklara bir çeşit aday olma, yatkın olma durumudur.

Allerjik Hastalığın Hamilelik (Gebelik) Ve Bebek Üzerine Etkileri Nelerdir?

Allerjik hastalıklar hamilelerin %20‘ sinde görülür ve hamilelikte en çok rastlanılan hastalıklardır. Özellikle astma hamilelikte anne ve bebek için potansiyel risk olduğu için çok önemlidir.Astma özellikle hamileliğin 24 ve 26. haftalarında artış yapar. Astma hamilelikte en sık rastlanılan hastalıklardan (%1-4) olup, tedavi edilmezse anne ve fetüs için risk getirir. Bir çok çalışma ağır ve tedavi edilmeyen astmanın hamilelik sonunda erken doğum, düşük doğum kilosu, yenidoğan hipoksisi ve ölüm gibi çocuğa ait; aşırı bulantı, vajinal kanama ve toksemi gibi anneye ait problemlerle ilişkili olduğunu göstermiştir. Hamilelikte rinitin ne olduğuna dair çok az bilgi vardır. Özellikle vazomotor rinit (allerjik olmayan rinit) artan kan volumü ile nasal vasküler göllenme nedeni ile semptomatik olabilir. Yine progesteronun vazodilatatör etkisi nedeni ile vasomotor rinit semptomları görülebilir.
Hamilelikte anafilaksi ve aşırı duyarlılık görülme olasılığında bir azalma vardır. Plasental olarak üretilen histaminaz, histamin gibi endojen aminlerin yıkılmasını sağlayarak bunu yapabilir. Bununla birlikte tedavi hamilelik dışındaki gibidir. Ürtiker ve anjioödem hamilelikte progesteronun allerjik etkilerinen dolayı en çok karşılaşılan durumlardır. Bununla birlikte bunları gebelik kaşıntısından ayırt etmek gereklidir.Atopik dermatit üzerine hamileliğin çok az yada hiç etkisi yoktur.
İlaç allerjisi, hamilelik dışı duruma göre oldukça az görülür çünkü bu durumda zaten belirgin bir ilaç kullanımı azalması vardır. Ancak kullanımı zorunlu olduğu taktirde penisiline, insüline ve nisbeten az da görülse oksitosin allerjisine duyarsızlaştırma yapılabilir.

Allerji teşhisi nasıl konur?

Allerjik hastalıklarla uyumlu yakınmaları olan kişilerde ailede benzer hastalığı olanların varlığı, şikayetlerin süreğen ve tekrarlayıcı olması, mevsimlere göre değişmesi, diğer allerjik hastalıkların eşlik etmesi gibi hastanın öyküsünde tipik özellikler allerjik bir hastalığı telkin eder. Kanda özel E tipi antikorların araştırılması, allerjik cilt testleri ve hastalığın tipine göre değişen diğer tetkiklerle kesin teşhis konulabilir.

Gebelikte Oluşan Alerji Durumlarında Tedavi Nasıl Yapılmalı, Nelere Dikkat Edilmelidir?

Allerjik hastalıklar problemli gebeliklerdeki en sık rol oynayan hastalıklardır. Bu durum nedeniyle hekimler Kortikosteroid , Antihistaminik , Dekonjestan , Kromolin , Teofilin , Sempatomimetik , Antikolinerjik gibi alerji durumunda sıklıkla kullanılan ilaçları tercih ederken sıkıntıya düşerler. Özellikle ilk üç ayda ilaç tedavisi pek önerilmez. Bununla birlikte kötü kontrollü astmalı hamilelerde bu hastalığın potansiyel hayatı tehdit edici durumlarında hamile olmayanlar gibi tedavi edilmelidir. Özellikle ev içi allerjenlerin (mite‘lar, evcil hayvanlar, hamam böcekleri ve küf mantarları) kontorlü çok önemlidir. Sigara içimi, pis kokular, hava kirleticiler gibi non-spesifik irritanlar, bazı gıda katkıları (sülfitler) bazı ilaçlardan (aspirin, betablokerler vb) uzak durulmalıdır. Yine özellikle viral ve bakteriyel solunum infeksiyonlarından korunulmalı ve hasta olan kişilerden uzak durulmalıdır.
Cilt alerjilerinde cilt yüzeyine uygulanan (topikal) steroid ve antihistaminik ilaçların kullanımı güvenlidir. Yapılan çalışmalarda topikal steroidlerin sistemik steroidlerden daha az yan etkiye sahip oldukları bulunmuş. Hamilelikte uygun dozlarda kullanılabileceği bilinmektedir.

Hamilelikte Allerji Aşıları Ve Allerjen İmmünoterapi Yapılabilinir Mi? Güvenli Midir?

Allerjen immünoterapi , allerjik rinit ve astmada etkili bir tedavi olarak kabuledilmektedir. Gebelerde bu tedavinin uygulanması açısından yeterli bilgi ve çalışma olmamasına rağmen hamilelikte de bazı merkezlerde iyi bir takip ile yapılabilmektedir. Yapılan çalışmalarda genel populasyon ve kontrol grubu ile karşılaştırıldığında güvenlik açısından, anne ve yeni doğan için bir fark göstermemiştir. Anne karnında ve yenidoğan ölümleri, erken doğum, konjenital malformasyon, toksemi gibi durumlarda bir artış görülmemiştir. Bunun dışında imunoterapi gören bir annenin bebeğinde atopi sıklığında bir artış veya atopiden korunmada bir değişiklik olmaz, yani bebeği doğduğunda veya ileriki yıllarda alerjiden koruma gibi bir etkisi olmaz.
Prensip olarak hamilelikte böyle bir tedaviye yeni olarak başlanmaz, daha önce başlanan bir tedavi var ise bir alerji uzmanının kontrolunde devam edilebilinir. Dikkat edilmesi gereken husus , kabul edilen doz artımı devam ettikçe az da olsa görülen sistemik reaksiyonun riski artacağı için doz artımı durdurulmalıdır. Hamilelik sonuna kadar sabit dozla devam edilmelidir. Gebelikte alerji tedavisinde en önemli nokta allerjenlerden uzak durmaktır yani önlem almak ve ilaç kullanımına gereksinim duymamaktır

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp