Alerji Burun Tıkanıklığı

Alerji Burun Tıkanıklığı : Alerjik nezle veya alerjik rinit yabancı alerjenlere karşı oluşan aşırı duyarlılık reaksiyonudur. Ortam havasındaki alerjenler burun tarafından solunduğu zaman hastada şikâyetler başlar. Bu burunda tıkanıklık, gözlerde ve burunda kaşıntı, burun akıntısı ve aksırıktan oluşan klasik tabloya neden olur.
Alerjik nezlede burnu döşeyen zar (mukoza) şişer, alt burun etlerinde büyüme olur. Bu iki durum burundan nefes alıp vermeyi güçleştirir. Normalde akışkan ve şeffaf olan alerjik akıntı koyulaştığı zaman burun tıkanıklığı daha da artar.
Alerjik nezleye bağlı burun tıkanıklığı ilaç tedavisine cevap vermezse, çeşitli cerrahi uygulamalardan biri düşünülebilir.

Alt burun etlerini (konka hipertrofisi) küçültücü cerrahi: Alerjik nezleye bağlı burun etlerindeki büyüme ilerlediği vakit cerrahi müdahale kaçınılmaz olabilir. Ofis ortamında radyofrekansla etleri küçültülebilir. Yeterli olmayan olgularda genel anestezi altında et küçültücü ameliyatlar yapılır. Detaylı bilgi için burun etlerinde büyüme ve tedavisi sayfasına bakabilirsiniz.

Burun poliplerine yönelik cerrahi: Alerjik nezlesi olan hastalarda burun polipleri sıklıkla görülebilir. Polipler burnu tıkayabilir. Poliplere yönelik endoskopik cerrahi bu gibi durumda oldukça faydalı olacaktır. Daha geniş bilgi için sinuzit.gen.tr sitesinde "Endoskopik cerrahi" konusunu inceleyebilirsiniz.

Deviasyon ameliyatları: Var olan septum deviasyonu veya başka burun patolojileri (nazal valf sorunu vs) alerjik hastalarda şikâyetleri artıracaktır. Bu sorunların cerrahi olarak düzeltilmesi sonrası alerjiye bağlı burun tıkanıklığı belirgin şekilde azalacaktır. Daha fazla bilgi için "Septum Deviasyonu ve Tedavisi" konusunu okuyabilirsiniz.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp