Alerji Belirtileri Ve Tedavisi

Alerji Belirtileri Ve Tedavisi

Genel alerji belirtileri kaşıntı, hırıltılı nefes alıp verme, nefes darlığı ve vücudun çeşitli yerlerinde şişlikler olmakla birlikte bu belirtiler alerjene ve kişiye göre değişebilmektedir.

Gıda Alerjileri
Gıda alerjileri ve gıda hassaslığı, aşağı yukarı herkeste belirli bir miktarda görülmektedir.
Bazı kişiler bu alerjileri çok hafif belirtilerle geçiştirdiği için alerjinin farkında bile olmayabilir.
Bazı kişilerde ise gıda alerjileri oldukça kritik ve hayati riske yol açan belirtilerle görülebilir.

Süt Alerjisi: Süt alerjiniz varsa süt ve süt içeren ürünlerden uzak durmalısınız. Süt alerjisinin en sık görülen belirtileri; hırıltılı solunum, kusma ve kaşıntıdır.

Yumurta Alerjisi: Yumurta alerjisi (özellikle yumurta akı) çocuklarda daha yaygındır. Mide bulantısı, kaşıntı, karın ağrısı, ishal, burun akıntısı, dudakların şişmesi, yüzün şişmesi ve dil şişmesi gibi belirtiler görülebilir.

Buğday Alerjisi: Buğday alerjisi mide bulantısı, egzama, kaşıntılar, astım benzeri belirtiler, nezle ve anafilaksi (aşırı duyarlık yaratan bir antijenin vücuda girmesi ile oluşan şiddetli antijen antikor reaksiyonu) gibi belirtilere yol açabilir.

Fıstık Alerjisi: Fıstık alerjisi olanlar kaju fıstığı, fındık ve ceviz gibi yemişlerden uzak durmalıdır.
Fıstık alerjisi belirtileri arasında hırıltılı nefes alıp verme, öksürük, nefes darlığı, boğaz ağrısı, mide ağrısı, ishal, kusma, gözlerde kaşıntı ve şişlik, ciltte kırmızı lekeler ve tansiyon düşmesi bulunmaktadır.

Balık Alerjisi: Doktorunuz tam olarak hangi balık türüne alerjiniz olduğunu belirlediyse sadece o balık ailesini tüketmeyerek bu alerjiden korunabilirsiniz.
Ancak balık türü belirlenemiyorsa veya genel olarak balığa alerjiniz varsa, balığı ve balık içeren gıdaları beslenmenizden çıkarmanız gerekebilir.

Balık alerjisinin yaygın olarak görülen belirtileri; mide bulantısı, ishal, mide krampları, hırıltılı soluma, kaşıntı ve şişliktir.

Kabuklu Deniz Ürünü Alerjisi: Sadece kabuklu deniz ürünü yememek bu alerjiden korunmak için yeterli değildir.
Aynı zamanda üretiminde kabuklu deniz hayvanı kullanılan ilaç, kozmetik, krem ve diğer gıdalardan da uzak durmalısınız.
Belirtileri ise kaşıntı, dudakların, yüzün, dilin ve boğazın şişmesi, hırıltılı soluk alıp verme, ishal, karın ağrısı, baş dönmesi ve ağız içinin karıncalanmasıdır.

Diğer Gıda Alerjileri: Belirtileri yukarıdaki gıdalarla benzeşen diğer gıda alerjileri arasında soya alerjisi, sülfit alerjisi, kazein (süt proteini) alerjisini sayabiliriz.

Mevsimsel Alerjiler

Bahar Alerjisi: Bitkiler ve ağaçlar tarafından yayılan polenler bahar alerjisinin başlıca nedenidir. Bağışıklık sistemi bu polenleri “işgalci” olarak algılar ve korunmak için antikor üretimini arttırır.

Bahar alerjisinin belirtileri gözlerde kaşıntı, ciltte kaşıntı, hapşırma, öksürme, gözlerin altında koyulaşma, gözyaşı üretiminin artması ve burun akıntısıdır.

Bazı ağaç ve bitki türleri polenlerini bahar mevsiminin sonuna doğru ürettiği için bu alerjiye “yaz alerjisi”de denmektedir.

Kış Alerjisi: Hava soğudukça havadaki küf sporları artar ve bu sporlar kış alerjisinin ana nedenidir. Belirtileri bahar alerjisi ile benzeşir.

Evcil Hayvan Alerjileri
Köpek Alerjisi: Öksürük, nefes alırken hırıltı, kırmızı gözler ve göz kaşıntısı, kaşıntılı, akıntılı ve dolu burun, hapşırma köpek alerjisinin belirtileri arasındadır.

Köpek alerjisi bulunan bazı insanlarda ciltte kaşıntı oluşabilir. Alerjinin şiddetine göre yüz ve göğüs bölgesinde kurdeşen görülebilir.
Astımı bulunanlarda evcil hayvan alerjisi belirtileri daha şiddetli olabilir.

Kedi Alerjisi: Kedi alerjisi 2 farklı şekilde ortaya çıkabilir. İlki kedi ve kedi tüyüne olan alerji, ikincisi ise kediyle birlikte dışarından gelen polen, küfe karşı verilen alerjik tepkidir.

Yüz ve göğüs bölgesinde yoğunlaşan kaşıntılar, dolu ve akıntılı burun, burun kaşıntısı, ciltte kedinin dokunduğu yerlerde kızarıklıklar, hapşırma, göz kızarıklığı ve öksürük kedi alerjisi belirtileri arasındadır.

ALERJİ TEDAVİSİ

Alerjinin tedavisi sürekli olsa da her zaman ilaç kullanılacak diye bir şey yoktur. Yapılacak tedaviyle allerjik hastalık kontrol altına alınmaya çalışılır. Her hastada hastalık tamamen geçecek diye bir şey yoktur. Alerji, tekrarlayan bir hastalıktır. Hastalığın görüldüğü mevsimde yapılacak tedavi, kişinin rahat bir yaşam sürmesini sağlar. Uygulanacak tedavi, hastalığın tipine, şiddetine, hastalığa neden olan allerjene göre değişir. Verilecek ilaç da buna göre değişir. Amaç yan etkiyi en aza indirmek için gereken en düşük dozda ilaç tedavisi uygulamaktır. Gerektiğinde ilaç tedavisi kesilir ve tedavi şekli değiştirilebilir.

Buruna uygulanan enflamasyonu önleyici ilaçlar alerjik nezle tedavisinde çok önemlidir. Burundaki kaşıntı, tıkanıklık, akıntı ve hapşurmanın azalmasını sağlar. En çok kullanılan ilaçlardan birisi de antihistaminiklerdir. Bu ilaç kullanımındaki amaç alerjik nezle belirtilerini ortadan kaldırmaktır. Burun akıntısını önler fakat alerjik nezleye yol açan tek bir faktör olmadığından, hepsine etki gösteremez. Bunların dışında dekonjestan dediğimiz burundaki damarları daraltarak rahatlamayı sağlayan ilaçlar da kullanılır. Fakat bu ilaçların fazla kullanılması durumu daha da kötüleştirebilir.

Alerjiyi önlemek için alerjiye neden olan faktörlerin ortadan kaldırılması gerekir. Bunun için yünlü ya da hayvan tüyü içeren yastık ya da yorganlar kullanılmamalıdır. Tüylü oyuncaklar ortadan kaldırılmalıdır. Ev tozu böceklerinden kurtulmak için ise yatak örtülerinin en az 60 derecede haftada bir kez yıkanması gerekir. Eğer alerjinin sebebi küf ise odanın nemi azaltılmalıdır. Polen alerjisi olanlarda saçlar yatmadan önce yıkanmalıdır. Kuru ve rüzgarlı havalar bu tip alerjisi olanlar için risk faktörüdür. Güneşli havada dışarı çıkmak gerekiyorsa gözlük ve şapka kullanılmalıdır.

Alerjisi olanlara aşı uygulanabilir. Bu aşı, sıklıkla ev tozuna ya da polenlere karşı alerjisi olanlarda en fazla etkilidir.

ALLERJEN MADDELER NELERDİR?

Ev tozu, gözle görülemeyecek kadar küçük böcekler ( akarlar ), polenler en sık rastlanan alerjiye neden olan maddelerdir. Ayrıca kedi-köpek gibi hayvanların tüyleri, bazı yiyecekler, güneş, bazı ilaçlar, küf mantarları, parazitler, bazı kimyasal maddeler, soğuk ya da kirli hava ve bunun gibi birçok faktör allerjen özelliktedir. Bunlar solunum ya da sindirimle, ciltle ve enjeksiyonla vücuda girerler ve reaksiyona neden olurlar.

Alerjiye neden olan polenlerin, havadaki miktarı ve havada kalma süreleri, alerjinin ortaya çıkışında önemlidir. Havada kalmayan polenler alerjiye neden olmazlar. Ayrıca bazı bitkilerin polen yapısı birbirine benzediğinden, bu bitkilere karşı da alerji görülür.

ALLERJİK HASTALIKLAR
Vücudumuzun her organı farklı allerjenlere duyarlıdır. Alerjisi olan bir kişinin bütün allerjenlere karşı duyarlı olması şart değildir. Bir tanesine karşı reaksiyon gösterebileceği gibi bir kaç allerjene de gösterebilir.

Allerjik astım, allerjik orta kulak iltihabı ve burun nezlesi, egzema dediğimiz atopik dermatit, böcek sokmalarına karşı oluşan allerjiler, alerjik sinüzit, gıda allerjisi, alerjik göz nezlesi, ilaçlara karşı olan alerji, güneş alerjisi, lateks alerjisi (lateks: kauçuklu bir madde) bazı allerjik rahatsızlıklardır.

Bu hastalıklar tekrarlayıcı olduğundan önemlidir. İnsan yaşamını sınırlandırır ve performansını etkiler. Hatta anaflaksi dediğimiz, ani ölümle sonuçlanabilen tehlikeli bir hastalıktır. Bu durumda yapılacak tek şey acilen doktora başvurmaktır. Çünkü dakikalar içinde gerçekleşen bir vakadır. Ani kriz şeklinde ağır bir rahatsızlık görülür.

Her hastalığın belirtisi farklıdır. Aynı allerjik hastalıklarda görülen belirtiler de kişiden kişiye değişebilir. Örneğin; ciltte oluşan bir alerjide, kaşıntı, kuruma kabarıklık, döküntü gibi bulgular vardır. Yine burun nezlesinde, burunda kaşıntı, akıntı, hapşurma görülür. Bu belirtiler sadece allerjik hastalıklarda ortaya çıkmaz. Allerji olduğunu söyleyebilmek için doktor tarafından bazı testler yapılması gerekir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp