Akut Sinüzit Belirtileri

Akut sinüzit belirtileri başında burun akıntısı gelir. Önden ya da arkadan genize doğru sarı yeşil bir akıntı mevcuttur. Bu akıntı ile beraber burun tıkanıklığı mevcuttur. Sinüzitte ateş nadir görülür. Baş ağrısı özellikle sinüslerin kapandığı dönemde mevcuttur. Baş ağrısı daha çok kronik sinüzite ait bir bulgudur.

Akut sinüzitlerde nadiren de olsa burun mukozasının tahrişine bağlı burun kanamaları da görülebilir. Akut sinüzitlerde burunda konka adı verilen etlerin büyümesi sonucu östaki borusu(geniz ile kulak arasındaki kanal) blokajı ve orta kulak tipi geçici işitme kaybı, geniz arkası akıntısının sonucu olarak farenjit ve larenjit (ses kısılması) gibi belirtilerde ortaya çıkabilir. Sinüzit esnasında ortaya çıkan ağrı baş ağrısından çok hasta olan sinüsün bulunduğu bölgede olan ağrıdır, frontal sinüzit denen alın bölgesindeki sinüslerin enfeksiyonunda ağrı kaşın altına doğru yayılır, bu ağrının bir diğer özelliği de sabah başlayıp öğlene doğru azalmasıdır.

Etmoid sinüs adı verilen sinüsler gözün iki yanında yer alırlar ve bu sinüsler içinde enfeksiyona en sık uğrayan sinüslerdir, labirente benzer yapısı olan bu grup, koku alma bozukluğu ortaya çıkabilir. Bu sinüsler özellikle çocukluk yaş grubunda en çok hastalanan sinüslerdir ve çocuklarda geniz eti varlığı ile oluşan bulgularla çoğu kez karışır. Yanak bölgelerinde yer alan maksiller sinüzitlerde ise yanak bölgesi basmakla ağrılıdır, enfeksiyona bağlı olarak bölgede ödem de mevcuttur. İyi tedavi edilmeyen sinüzitlerde enfeksiyon alt solunum yoluna inince trakeit gibi semptomlar ve buna bağlı olarak kuru öksürük ortaya çıkar. Ateş, halsizlik, iştahsızlık, tümü enfeksiyon hastalıklarında olduğu gibi sinüzite ait sekonder semptomlardır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp