Akut Glomerülonefrit Nedenleri

Akut Glomerülonefrit Nedenleri : Glomerülonefrite yol açan nedenler ve bu nedenlerin hastalık oluşturma süreç­ leri son yıllarda yapılan hayvan deney­ leri, immünoloji ve böbrek histolojisi (bağışıklık ve doku bilimleri) alanların­ daki araştırmalar sayesinde açıklığa ka­ vuşmuştur. Önceden belirtildiği gibi, akut glo- merülonefrit sık sık yerel bir enfeksiyo­ nun (örneğin üst solunum yollan enfek­ siyonu) ardından gelişir. Bu enfeksiyon- lann başlıca etkeni ise streptokok adı al­ tında toplanan bakterilerdir. Streptokok­ la™ yol açtığı bademcik ya da gırtlak il- tihaplannı izleyen akut glomerülonefrit- ler streptokok sonrası glomerülonefritle- ri olarak sımflandınlır. Hastalık yapıcı bütün streptokoklar glomerüloneffite yol açmaz. Yalnız bazı soylanmn (suş) böbrek iltihaplanndan (nefrit) sorumlu olduğu bilinmektedir.

Aynca stafılokok gibi başka bakteriler ve bazı virüsler de akut glomerülonefrit sürecini başlatabilir. Önce antijenler, yani virüs ve bakte­ rilerin girdikleri organizmaya yabancı olan proteinleri bağışıklık sistemini uya­ rır. Bağışıklık sistemi bu uyanya antikor üreterek yanıt verir. İmmünoglobulin olarak da bilinen antikorlar mikroorga­ nizma antijenlerini bağlar. Oluşan anti- kor-antijen bileşiği antijeni etkisiz hale getirir. Bu bileşik yapıla™ çok büyük olanları retiküloendotelyal sistem (RES) tarafından tutulurken, daha küçük olan­ ları glomerüllerden atılır. Ama antijen miktarının antikor mik- tannı biraz aştığı bazı antikor-antijen bi­ leşikleri retiküloendotelyal sistem tara­ fından tutulmak için küçük, glomerüller­ den süzülmek için ise büyüktür. Bu ne­ denle glomerüllerde biriken bu bileşikler kompleman sistemini harekete geçirir. Birbiri ardı sıra devreye giren birçok bi­ leşenden oluşan kompleman sistemi an­ tikor-antijen bileşiklerini parçalarken, il­ tihaplanma ve pıhtılaşma tepkilerine de yol açar.

Glomerülde endotel hücre artı­ şı, değişik tipte akyuvarla yığılması ve ödem gibi glomerülonefrite özgü bo­ zukluklar kompleman sistemin yarattığı sonuçlardır. Özetlemek gerekirse, bu hastalıkta böbrekler kendi dışlarında gelişen bağı­ şıklık mekanizmasının kurbanı olur. Birincil enfeksiyon ile glomerülonef- ritin ortaya çıkması arasında geçen yak­ laşık on gün, antijenlere karşı antikor yapımı için gerekli süredir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp