Akut Epiglotit

Akut Epiglotit :

Özellikle çocuklarda 2-8 yaş arasında görülen, gırtlak kapağında ödem ve kızarıklıkla kendini belli eden akut solunum yolu enfeksiyonudur. Etkeni Hemophylus influenza denilen bir bakteridir.

Genellikle solunum havası ve damlacık yoluyla bulaşır. Özellikle kreş gibi çocukların yoğun olarak bir arada olduğu yerlerde bulaş riski fazladır.

BELİRTİLERİ

Başlangıcı hızlıdır. Çocukta yüksek ateş ve ağızda tükürük göllenmesi gözlenir. Hastalar tipik olarak dik oturur pozisyonda olurlar ve hareketsiz kalmaya çalışırlar. Soluk alma sırasında hırıltılı ses sıklıkla duyulur.

TANI

Öncelikle tanı klinik olarak konulur. Tanıyı desteklemek için tam kan sayımı, sedimentasyon ve CRP gibi kan tetkikleri istenebilir.Kamera sistemi ile yapılan endoskopik muayenede epiglot kırmızı ve şiş görünümdedir.

TEDAVİ

Etken bakteriye yönelik uygun antibiyotik tedavisi uygulanır. Ayrıca soğuk buhar ve kortizon denilen ilaçlar da hastanede verilebilir.Hastanın solunum sıkıntısı çok fazla ise entübasyon ( soluk borusuna tüp yerleştirilmesi) ve trakeotomi ( soluk borusuna delik açılması) gibi müdahaleler de gerekebilir.

Evde ise buhar makineniz varsa ortam havasını nemlendirebiilirsiniz Ayrıca banyo buharı veya kalorifer üzerine su konulması da faydalı olabilir. Bunun dışında soğuk hava şişliği azaltacağından cam açılarak çocuğunuzun rahatlamasına yardımcı olabilirsiniz.

KOMPLİKASYONLAR

1. Solunum yolu tıkanması

2. Zatürre

3. Ateşli havale

4. Menenjit

KORUNMA

Korunmada Hemophylus influenza aşısı önemlidir. Ayrıca sık el yıkama gibi kişisel hijyen kurallarına uyulması ve hasta kişilerle temastan kaçınılması da bulaş riskini azaltmada önemlidir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp