Akut Bel Ağrısı

Akut Bel Ağrısı :

Akut ağrılar ani olarak başlayan fakat kısa süren ağrılardır. Akut bel ağrısının nereden kaynaklandığını tam olarak belirleyebilmek zordur. Ancak insanların % 80'i yaşamlarının bir döneminde en az bir kez bel ağrısıyla karşılaşmıştı r. Akut bel ağrılarının şiddeti zedelenen doku düzeyi ile doğru orantılıdır. Yani ciddi hasarlarda ağrı daha çoktur. Bel ağrısı genellikle şiddetli bir incinmeden sonra ortaya çıkar.

Ağrı, vücut için uyarı ve savunma sistemidir. Birçok durumda akut bel ağrısı vücudu korumaya yönelik bir tepki olarak ortaya çıkar. Ağrı, bir hastalığın belirtisi olabileceği gibi bel bölgesinde daha fazla hasar oluşmasını engelleyen refleks kas spazmlarıyla da ilgili olabilir. Örneğin, sırt bel kaslarındaki spazm bir tür korse görevi yaparak hareketi kısıtlar ve daha fazla yaralanmayı engeller. Akut bel ağrısının en tipik hallerden biri, sancıyla beraber o pozisyonda kalakalmaktır. Bu tip eklem kilitlenmeleri en çok bel ve boyunun küçük eklemlerinde görülür. Genellikle tetik bir olayın sonrasında hasta "öylece kalıverir". En küçük hareketle bile şiddetli ağrı oluşacağından oturup kalkma, sağa sola dönme tam bir sorundur.

• Hareketler kısıtlıdır.

• Akut ağrı, otonom sinir sistemini uyararak çarpıntı (taşikardi), yüksek tansiyon ve deride solukluk gibi sistemik belirtilere neden olabilir.

• Hastada öfke ve hali belirgindir. Depresyon, anksiyete belirtileri vardır.

• Hasta ağrıya bağlı bir duruş geliştirmiştir (antaljik postür). sırt bel kaslarının spazmı nedeniyle vücut çarpılmış gibidir.

• Akut ağrı daha çok belde bölgesel ağrı şeklinde hissedilir. Ancak nadirde olsa ilk bel ağrısından sonra kök basısı belirtileri (radikülit) görülebilir.

Bel ve bacağa yayılan ağrı, uyuşma ve karıncalanma hissedilir. Geriye dönüşü olmayacak ciddiyette bir hasar yoksa akut ağrının seyri kısa sürer. iyileşme süreci zedelenmenin derecesiyle bağlantılıdır. Hastaların % 70'i iki üç haftada % 90'1 ise en geç 6 haftada iyileşir. Akut bel ağrılarının kendiliğinden veya tedavilerle iyileşme süreci en az iki dört hafta, en çok da 6 hafta kadardır.

Kendiliğinden iyileşme sürecinde beklenen gelişmeler şunlardır

• Arka yönde fıtıklaşmış olan diskin geri çekilmesiyle, bağlar üzerindeki baskı kalkar. Dolayısıyla koruyucu kas spazmı ve ona bağlı anoksi kendiliğinden kaybolur.

• Kas tendon yapışma yerindeki zedelenme vücut tarafından onarılmış olur.

• Enfeksiyon nedeniyle oluşan ödem ve şişlik geriler.

• Arka faset eklemlerin sinoviti iyileşir.

• Eklem kilitlenmesi açılır. Bu tip bel ağrıları fizik tedaviye olumlu cevap verirler. Akut bel ağrılarında iyileşme erken olursa, hastalarda duygu ve davranış bozuklukları ortaya çıkmaz. iyileşmenin geciktiği vakalarda bel ağrısı kronikleşir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp