akupunktur nedir hangi hastalıklarda uygulanır

Akupunktur nedir?

Geleneksel Çin tıbbı, Çin’deki popülerliğini 21. yüzyılda hâlâ koruyor. Batı tıbbının pek erişemediği kırsal bölgelerde geleneksel uygulamalara yoğun olarak rastlanırken şehirlerde, Batı tarzı hastaneler ile geleneksel Çin tıbbı merkezleri bir arada yer alıyor. Bu merkezlerde geleneksel Çin tıbbının üç temel uzmanlığı bir arada uygulanıyor: akupunktur, fitoterapi ve çigong.Geleneksel Çin tıbbı beş temel tedavi yöntemine dayanır: akupunktur, beslenme, masajlar, çigong ve fitoterapi. 5.000 yılı aşkın bir geçmişe sahip geleneksel Çin tıbbının insanı ele alışı, enerji dolaşımının bedende oldukça önemli bir yere sahip olduğunu savunan bütünsel bir bakış açısına sahiptir. Şu temel ilkeye dayanır: Sağlıklı bir bireyde Çi (Tchi) enerjisi, bedende meridyenler (enerji kanalları) aracılığıyla düzenli bir hat boyunca serbestçe dolaşır.Çi enerjisi, yaşam veren güç ve diriliktir. Her şeyde mevcuttur; elektronlarda, bitkilerde, rüzgâr ya da gezegenlerin hareketlerinde ve tabii ki insanlarda.
 
Fiziksel ve ruhsal sağlığa kavuşmayı sağlayan temel kelime “uyum”dur. Burada söz konusu olan sadece bireyin yaşamındaki değil, aynı zamanda bedenindeki enerji ve bu enerjinin çevreyle ilişkisindeki ahenktir. Uyumsuzluk, rahatsızlık ve hastalıkların ortaya çıkmasına sebep olur. Genellikle bir yavaşlama veya tıkanıklıktan kaynaklanan bu durum, enerjinin bedendeki dağılımını bozar. Böylece enerji bazı bölgelerde gereğinden fazla yoğunlaşırken, diğer alanlarda boşluklar (yetersizlikler) ortaya çıkar.QûVer ?! laye&irk/e S Mink,e>Vücudumuzun her iki yanında bulunan ve her birinde toplam 309 noktanın yer aldığı 1 2 meridyenin yanı sıra 52 noktaya sahip iki de orta hat meridyenimiz vardır.3u da insan bedeninde toplam 309 + 309 + 52 = 670 akupunktur noktası bulunduğu anlamına gelir. Bunlara bir de dış meridyenler üzerindeki 36 nokta eklenir. En uzun meridyen olan idrar torbası meridyeni üzerinde, 67 nokta yer alır. 
 
En kısa meridyenler olan kalp ve dolaşım/cinsellik meridyenlerinde ise 9’ar nokta vardır.Çinli doktorlar, genellikle akupunktur meridyenleri üzerinde yer alan noktalara batırdıkları iğneler sayesinde, bedendeki enerji akışını dengeleyerek rahatsızlık ve hastalıkları iyileştirirler.Bu tedaviyi gerçekleştirmek için bu noktalara ille de iğne yapılması gerekmez. Noktaların uyarılması için masajdan da faydalanılabilir. Bu kitap sayesinde bu tekniği keşfetme ayrıcalığına sahip olacaksınız.

Mikroplardan arındırılmış madeni iğnelerin deriye batırılması ile gerçekleştirilen eski bir tedavi metodu. Akupunktur: acus iğne ve punctura batırma kelimelerinden meydana gelmiş olup, "iğne batırma ile yapılan tedavi" demektir. Uzakdoğu menşeli bir tedavi sanatıdır. Son yıllarda yapılan bilimsel araştırmalar, akupunktur tedavisinin ilmi temelleri olduğunu ve hormon hastalıklarından, immün sistem hastalıklarına kadar hemen her hastalığın tedavisinde başarılı olduğunu göstermiştirakupunktur

Akupunkturla zayıflama

Zayıflamak yada kilo vermek hemen hemen herkesin arzuladığı fakat başarılması pek de kolay olmayan bir iş. Bir de üzerine verilen kiloları almamak gibi zor bir dönem eklenince iş daha da güçleşiyor. Çünkü, haydi kilolar bir perhiz döneminden sonra verildi diyelim, onu koruyamaz, muhafaza edemezsek yaptığımız bütün o çabalar, katlandığımız zorluklar boşa gidecektir. Bu demektir ki biz sadece diyet dönemi için zayıflamışız, sadece o dönemde hafif kalmışız. Halbuki o sıkıntıları bir daha yaşamayı kesinlikle hiçbirimiz bir daha istemeyiz. Öyleyse odaklanacağımız yegane iş verdiğimiz kiloları bir daha almamak. Bu sebeple hastanın katılımını sağlayan bir beslenme düzenini oluşturup, birlikte olduğu dönemlerde ilerideki uygulayacağı beslenme planına alışmasını sağlamak ve onu harekete, egzersize yönlendirecek, yeni hayat tarzını benimsetecek bir yaklaşım sergilemek doktora düşen görev olacaktır. Tabi bunu yapacak olan doktorun bunları söyleyebilecek bir görüntüsünün olması gerekir.Kilo verecek olan kişi karşısında örnek alacağı bir tipleme görmek isteyecektir. Öyleyse doktor kilo problemi olmayan, spor yapan, sigara içmeyen sağlıklı bir görüntüde olmalıdır. Yani örnek olmalıdır.

Peki neden kilo vereceğiz. Tabiki daha genç, daha güzel, daha fit, daha sağlıklı olabilmek için zayıflayacağız. Güzel uyku uyuyabilmek, horlamamak, aşırı terlememek, istediğimiz kıyafetleri alıp giyebilmek için, kendimizi daha çok beğenebilmemiz için zayıflayacağız ve daha mutlu olacağız.

Zor olan kilo verme sürecini kolaylaştırmak, zinde , sağlıklı vücudun çalışma temposunu bozmadan zayıflamak mümkün mü? Elbette, akupunktur gerçekten bu konuda çok işe yarıyor ve tam bir destek sağlıyor. Kilo verildikten sonra yapılan koruyucu akupunktur seansları sayesinde yeni kiloya vücudu alıştırmakta daha kolay oluyor.

Akapunkturla zayıflama tedavileri başlangıçta haftada iki kez yapılıyor. daha sonra bir kez uygulamaya geçiliyor. Kulaktaki belli akupunktur noktaları özel cihazlarla uyarılıyor, daha sonra küçük bantlı akupunktur iğneleri bu noktalara yeleştiriliyor ve her hafta akupunktur tedavisi yenileniyor. Akupunktur acısızdır denilebilir. Peki akupunkturla zayıflama tedavisi ile neler elde edilir;

- Akupunktur sayesinde açlık ve iştah aşırılıkları kontrol altına alınır. Aburcubur yeme, oburluk ve tatlı yeme arzusunun önüne geçilir ve çabuk doyma sağlanır.
- Akupunktur la mide kazınması ve ekşimesi önlenir (mide asiditesi kontrol altına alınır).
- Akupuntur halsizlik ve bitkinliğin önüne geçer, hasta kendini iyi hisseder.
- Akupunktur metabolizmayı düzenler.
- Akupunktur sayesinde rahat ve huzurlu geçirilen zayıflama döneminde uygulanan besin planı ve yapılan önerilerle kilo kaybeden hastaya yeni bir beslenme anlayışı kazandırırlar. Akupunktur koruma seansları dönemiyle birlikte yeni kilo seviyesine alışılır.

AKUPUNKTUR NASIL UYGULANIR?

Öncelikle hasta akupunkturist doktor tarafından iyice muayene edildikten sonra (gerekli laboratuar ve radyolojik tahlillerden sonra ) tanı konur. Hasta muayene masasına hastalığın yeri ve hastanın durumuna göre yüz üstü veya sırtüstü uzandırılır. İsterse oturtulur.

Akupunkturda çok çeşitli iğneler vardır. Bunlardan en çok kullanılanı çelik iğnelerdir. Bu iğneler hemen hemen kıl inceliğinde ve aynı zamanda çok sivridirler. Akupunkturist tarafından çok özel bir yöntemle hiç acı duymadan cilt altı veya kas içine batırılarak uygulanır. Bu noktalar bazen 20–30 saniye uyarılıp çıkarılabilir. Çoğunlukla akupunktur iğneleri uygulandıktan sonra hasta genellikle sakin bir kabin veya odada 15 ile 45 dakika yatarak tedavi edilir.

İğnelerin uzunluğu 0,5–8 cm arasındadır. Kalınlıkları (Çapı) ise 0,16 ile 0,5 mm arasında değişir. İğneler genellikle disposable (bir kullanımlık) kullanılır veya otoklav (ameliyathane sterilizasyonunda kullanılan sistem) ile steril yapılır.

Akupunkturda seansların sayısı hastalığın tipi, süresi ve hastanın yaşına göre farklılık gösterir. Bu 3 ila 30 seans hatta daha uzadığı durumlarda olabilir. Genellikle 7–12 seans bir kür olarak kabul edilir. Her kür arasında 5 ila 10 gün ara verilir. Hastalığın seyrine göre kürlerin uzunluğu ayarlanır.
Bazı durumlarda kulaklara 5 ila 15 gün kalıcı iğne (raptiye biçiminde iğne) uygulanabilir.

İntra-dermal adını verdiğimiz cilt altı iğneler uygulanıp burada 1 hafta bırakılabilir.
Ayrıca akupunktur noktalarına Lazer tedavisi de uygulanabilir.(Özellikle çocuk, çok yaşlı hastalarda ve iğne fobisi olanlarda)
Akupunktur noktalarına elektro-akupunktur da (noktalara alternatif akım, düşük voltaj ve amperli) uygulanabilir. Hastalığın durumuna göre frekansı 2 ila 2000 Hz (saniyede verilen elektrik stimülasyonu ) arasında değişir. Elektro-akupunktur ilk defa 1958 de Çin’de bademcik ameliyatı sırasında ağrı azaltıcı olarak uygulandı.
Ayrıca; akupunktur noktalarına sono (ses) dalgaları da uygulanmaktadır.

Amaç; hangi yöntem olursa olsun, akupunktur noktasını uyarmaktır. Bazen bu noktaları hemen her gün hepimiz bilip bilmeyerek basınç veya masaj yaparak uyarıyoruz.( Örneğin; akşamları başımızın ön kısmı ağrıdığında gözlüklerimizi çıkartıp kaşlarımızın iç başlangıç alanını baş ve işaret parmağımızla uyarırız.) Bazen de akşam yakınlarımıza omuzlarımızı ovalatıp, belimize masaj yaptırırız.

Akupunkturda çeşitli yöntemler vardır.

AKUPUNKTUR NOKTASINA UGULANAN YÖNTEMLER
1-İğne
2-Lazer
3-Ultrason(ses dalgası)
4-Elektro-akupunktur(Noktaya belirli voltaj ve de frekansta alternatif akım uygulamak
5-Moksa(noktayı ısıtmak amaçlı kullanılan bir bitki=Artemisya Vulgaris)
6-Cupping (Kupa çekmek = şişe çekmek yani noktaya belirli bir ölçü ve sürede vakum uygulamak)
7-Tuina, An-Mo, Acupresure (Akupunktur noktasına özel masaj uygulaması)
8-Akupunktur noktasına belirli ilaçları enjeksiyonu(Serum fizyolojik, vitamin v.s.)
9-T.E.N.S Cilde iğne batırılmadan petler aracılığı ile elektrik akımı verilmesi.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp