Aktinomıkozıs

Aktinomıkozıs : «Aktinomyces» çomakçıklar ve fila- mentler şeklinde görülen anaerob mikroorganizmalardır.Bakteri grubundan sayılmakta ve difteroidlerle ilgili olduğu düşünülmektedir.Actinomyces bovis, sığırlarda, Actinomyces israelii ise, insanlarda lezyon yapar. Actinomyces israelii, normal koşullarda da insanda ağızda bulunur. Buradan ağız etrafındaki yumuşak dokulara girebilir ve apse şeklinde lezyonlar oluşturabilir.

Diş çekiminden sonra kan yolu ile yayılabilir.Aktinomiçes hayvanlarda özellikle çenede sert flegmonöz infiltrasyon oluşturur (öküz çenesi sarkomu), insanda bu etken derideki çatlaklardan, solunum ve sindirim yolu ile girebilir. Böylece lezyonlar deri, ağız ve civarında çekum ve apandiks bölgesinde ve akciğerlerde bulunabilir. Aktinomiçes insanda kronik irinli iltihap özellikle apseleroluşturur. Aktinomiçes yerleştiği bölgeden komşuluk yolu ile civardaki organlara yayılabilir.

Örneğin çekal bölgeden karaciğere geçer ve bu organda apseler yapar. Karaciğerde bölmeli apselerin bulunması ile balpeteği görünümü oluşur. İltihap ile beraber etkenler karaciğerden diyafragmayı geçerek akciğere gelebilir. Aktinomiçes kan yolu ile yayılabilir.

Apandis bölgesindeki apseden infeksiyon etkeni v. portae yolu ile de karaciğere gelebilir. Lenf yollarına girip, lenf düğümlerinde lezyon yapması olağan değildir. Aktinomiçes lezyonlarında başka bakteriler de bulunabilir. Aktinomiçes ile osteomiyelit oluşabilir.

Makroskopı. — Çeşitli bölgelerde görülen apseler, bölmelerle birçok gözlere ayrılmıştır ve içlerinde sarı irinli sülfür granülleri denilen daha koyu sarı renkte tanecikler görülür. Bu apseler, ağız civarındaki dokularda özellikle serviko - fasiyal bölgede deri altında, akciğerlerde, periapandiküler ve periçe- kal bölgelerde yer alır. Deri altında ve apandiks civarında olduğu zaman, çok sayıda fistüllerle deri yüzeyine açılabilir.

Bazen ağız etrafındaki infiltrasyon- ların çene veya yanak derisinden dışarıya açıldığı gözlenir. Bu bölgeden kemiğe kadar ilerleyebilir. Peritostit ve osteomiyelit yapabilir.

Mikroskopi. — Aktinomiçesin oluşturduğu lezyon önce akut irinli iltihap biçimindedir, daha sonra kronik seyirli irinli iltihap halini alır. Polimorf nük- leuslu lökositlerden ibaret infiltrasyon- larm ortasında rozet şeklinde ortası he- matoksilen ile mora, kenar kısımları eozin ile pembeye boyanan bakteri toplulukları saptanır. 100-300 mikron çapında olan bu toplulukların orta kısmı dallanan filamentlerden yapılmış olup, gram pozitiftir ve amorf bir matriks içinde bulunur.

Bu oluşumlara «mycelium» denir. Bunlar makros- kopik olarak sarı tanecikler halinde görülen oluşumlardır. Radiyer şekilde bir yapı gösteren ve periferde yer alan topuz şeklindeki cisimcikler gram negatiftir. Hematoksilen eozin boyası ile herhangi bir mikrop kolonisinden ayırmak güç olabilir.

Filamentleri görebilmek için Gram boyası yapılmalıdır. Tedavi görmüş olgularda ve degenere olmuş kolonilerde Gram boyası ile de filament- ler görülmeyebilir.Apselerin içinde fibröz dokudan bölmeler vardır. Bu bölmeler de polimorf çekirdekli lökositlerle infiltre olmuştur. Fibröz nedbe alanları yanında irinli iltihap odaklarının bulunması ka- rekteristiktir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp