akrep sokması durumunda ne yapmalıyız

Akrep Sokması

Derhal tıbbi vardım sağlamaya çalışın, eğer:
 
• Kazazede bulantı, kusma, sersemlik, kas kasılmaları veya solunum zorluğu çekiyorsa
 
• Sokma olayı zehirli bir tür taraf ından gerçekleştirildi ise
 
Evde İlk Yardım
 
Eğer derhal tıbbi yardım gerekmiyorsa, yarayı sabun ve su ile yıkayın. Her türlü solunum zorluğu ve şişlikler için yakın takipte bulunun - her ikisi de anafilaktik (allerjik) şok belirtisidir. Sokmanın iyileşmesine yardımcı olacak ilaçlar:
 
Lavanta. Gerektikçe 2-3 gün boyunca ısırığın üzerine her saat başı birkaç damla damlatın.
 
Ekinaka. Gerektikçe 2-3 gün boyunca sokmanın üzerine tentüründen birkaç damla damlatın. Kuru veya taze yapraklarından hazırlanmış çaydan içmek de yaralıdır.
 
Sarımsak. Ezilmiş sarımsağı akrep sokmasının üzerine 10 dakika uygulayın. (Daha uzun süreler deri için tahriş edici olabilir.) Taze bir misket limonunu ortadan ikiye kesin, sokmanın üzerine bir miktar suyundan sıkın, sonra kesik yüzeyi 10 dakika sokmanın üzerine uygulayın.İstirahat. En az 12 saat istirahat etmesini sağlayın.

Akrep Sokması Tedavisi

Zehirlenmeden kaynaklanan ölüm genellikle 12-48 saatte gerçekleşir. Akrep zehirlenmesinin tedavisi: akrep sokmasında yapılacak ilk şey akrebin soktuğu bölgenin biraz üstünden organı bağlamaktır. Elbette bu kol ve bacaklar için geçerlidir. Sokulan yerin üstü çok sıkı bağlanmamalıdır. Sokulan bölgenin bağlanması zehrin vücuda yayılmasını yavaşlatır. Daha sonra buzla, dokuyu dondurmayacak şekilde soğutulmasıdır.Sokulan bölgeden zehrin emilerek çıkarılması gerekir. Ardından hastanın bir an önce hastaneye yetiştirilmesi ve tedavi altına alınması gerekir.

Akrep Sokması BELİRTİLERİ

Hindistan ve Güney Amerika’da, çok zehirli akreplerin sokmalarını takiben solunum felci ve ölüm sık görülür. Türkiye de ise yalnız kalp ve ağır böbrek veya karaciğer hastalarında böyle haller görülür.

Az zehirli akrep sokmasından sonra lokal belirtiler oluşur; kızarma, şişlik, yanma hissi, ağrı.

Zehri fazla olanların sokmalarında bu lokal belirtilerden başka sistemik belirtiler de vardır. Ağrı çok fazladır. Isırık yerinde çok şiddetli ani bir acıdan sonra duyarlılık artması (parestezi, hiperestezi), daha sonra uyuşma gibi duyu bozuklukları oluşur ve yayılma gösterir. Genel halsizlik hissi, bir – iki saat içinde huzursuzluk, tükürük, gözyaşı, burun sekresyonlarında artma, terleme, bulantı, kusma, reflekslerde ve kas tonusunda artma, zehirin hızla kana yayılması halinde, genel kramplar, hipertansiyon, solunum yetmezliği, dolaşım yetmezliği, ajitasyon, koma, konvüzyonlar görülür. Bunlar nörotoksik belirtilerdir. Yani akrep zehri sinir sistemini etkiler. Ağrısı büyüktür. Ürperme, ateş yükselmesi, şok hali, kas kasılması, hatta boğulma görülebilir.

Nabızda düzensizlikler, kalp yetmezliği eklenebilir. Ölüm genellikle 12 saat içinde, bazen 2 gün içinde olabilir.

  • Akrep sokmalarında görülen semptomlar ve diğer belirtiler;
  • -Sokulan yerde 30 dakika veya biraz daha fazla süren çabuk ve şiddetli, yanma hissi uyandıran ağrı ve genelde gözle görülebilen sokulma işareti (iğne izi),
  • -Semptomlar, esas 30 dakika veya bazen 4-12 saat sonra görülmeye başlar ve takip eden 24 saat boyunca artarak kendini gösterir. Ağrı, belli bir bölgede olabileceği gibi, karındaki kramplar şeklinde başka bir yerde de oluşabilir.
  • -Yanma hissi ile genellikle el, ayak, yüz ve baş derisinde görülen iğnelenme, karıncalanma ve aşırı bir duyarlılık (paraesthesia),
  • -Giyecek birşeyler arama, yatağa girme isteği gibi deride aşırı duyarlılık ve sesten bile rahatsızlık (hyperaesthesia),
  • - Bacakları bükememe şeklinde kas koordinasyon bozukluğu veya yürürken sarhoş gibi davranma, istem dışı hareketler, titreme, halsizlik (ataxia),
  • -Bazı türlerde (Afrika''daki Parabuthus spp. gibi) nabzın 100-150''ye çıkması (tachycardia),
  • -Yeme ve yutma sorunları (dysphagia),
  • -Konuşma zorluğu (dysarthia),
  • -Başağrısı, kusma ve ishal (diarrhea),
  • -Hastanın göz kapaklarının bükülmesi, sarkması (ptosis),
  • -Bebeklerde hiperaktiflik ve sebepsiz yere ağlamalar,
  • -İdrar güçlüğü,
  • -Solunum güçlüğü ve buna bağlı ölüm.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp