Akdeniz Ailevi Ateşi

Akdeniz Ailevi Ateşi , Ailevi Akdeniz Ateşi Tedavi Edilebilir Bir Hastalıktır. Bu Tedavi, Hastalığın Genetik Bir Hastalık Olması Nedeniyle, Hastalığın Tamamen Ortadan Kalkması (şifa) Şeklinde Bir Tedavi Değildir.
Hastalığın oluşturduğu bozuklukları ortadan kaldırmaya yöneliktir.Ve bu amaçla kolşisin ilacı kullanılmaktadır. Kolşisin çiğdem (Colchicum autumnale) bitkisinden elde edilmektedir ve ülkemizde Colchicum dispert ve Kolsin isimleriyle satılmaktadır (0,5 mg draje).İltihabı baskılayıcı özellikleri nedeniyle gut ve Behçet hastalığı gibi başka hastalıkların tedavisinde de kullanılmaktadır.Ailevi Akdeniz ateşi tedavisinde kolşisin 2 önemli amaçla kullanılır:
Atakların engellenmesi ve ya hafifletilmesi:Düzenli olarak kolşisin kullanan hastalarda ataklar ya hiç tekrarlamaz ya da daha öncekilere oranla çok daha seyrek gelir ve hafif geçerler.Sadece atak döneminde kullanılmasının bir yararı yoktur ve bu şekilde başlamış olan atağı geçirici bir etki sağlamaz.
Etkinliği ilacın düzenli kullanımına bağlıdır ve ataklardan " koruyucu" bir etkinliktir
Amiloidoz gelişiminin engellenmesi:
Kolşisin düzenli ve yeterli dozda kullanıldığında amiloidoz gelişimini engeller hatta, amiloidoz gelişmiş hastalarda idrarla protein kaybı ve böbrek yetersizliği belirtilerinde bir miktar düzelme bile sağlayabilir.
Alınması gereken kolşisin dozu hastanın kilosuna göre farklılık göstermekle beraber günde 1 mg üzerinde olması önerilmektedir.Bu doz günde bir ve ya 2 seferde alınabilmektedir.Doz aksamalarının atakların tekrarlanmasına neden olabildiği bilinmektedir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp