Akciğerlerde Su Toplanması Nedenleri

Akciğerlerde Su Toplanması Nedenleri: Kendiliğinden hava toplanmasının başlıca nedeni yerel kabarcıklı amfizemdir. Genellikle 20-30 yaş arasındaki genç erişkinlerde (kadınlardan çok erkeklerde) ve şişmanlara oranla zayıf ve uzun boylu erkeklerde görülür.

Çoğunlukla sağlık durumu çok iyi olan bir kişide belirli bir neden olmaksızın oluşur. Hastalığın oluştuğu sırada bedensel bir çaba harcama (spor öksürük) ya da bir basınç değişikliği (havacılar ya da balıkadamlar dalgıçlar) sözkonusu olabilir. Ayrıcaheyecanlanma sırasında da ortaya çıkabilmektedir.

TEŞHİS

Klinik belirtiler


Başlangıç değişik olabilir: Şiddetli ya da hafif. Şiddetli başlangıç

İşlevsel belirtiler

Bu belirtiler göğsün bir yarısına bıçak saplanır gibi şiddetli yan ağrılarıyla ve giderek hızlanan solunum ritmiyle birlikte soluk darlığının belirmesidir. Solunum ritminin hızlanmasına (ta-kipne)balgam getirmeyen kuru bir öksürük eşlik eder.

Genel belirtiler


Hasta solgundur; her yanı terle kaplıdır; nabzı hızlanmıştır; atardamar basıncı düşmüş olabilir; göğsün ağrılı yarısı hemen hiç hareket etmez.

Fiziksel muayene

Göğsün öteki tarafıyla karşılaştırmalı olarak yapılan muayene akciğer zarındaki hava toplanmasının önemi konusunda ilgi çekici bulgular verir. Büyük hava toplanması durumunda Gaillard‘m üçlü bulgusu» saptanır. Bu üçlü şunlardan oluşmaktadır:

- Ses titreşimlerinin yitmesi: Hasta yüksek sesle «41» derken hekim el ayasını göğüs kafesine koyarsa göğsün sağlam tarafına oranla ses titreşimlerinin büyük ölçüde azaldığını saptar;

- Ötümlülük artması: Göğüs kafesine parmakla vurulduğunda saptanan akciğer alanındaki normal ötümlülüğün artması akciğer zarı boşluğ‘un-daki havanın arttığını gösterir;

- Akciğer bronşçuklarından havanın geçişine bağlı olan hava kesecikleri sesinin yitmesi: Bu durum stetoskopla ortaya çıkarılabilir; ama hava toplanması önemli bir miktarda değilse teşhis güç konur; çünkü bu durumda hava kesecikleri sesi yitmemiş yalnızca azalmıştır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp