Akciğer Kanseri Evreleri

Akciğer kanseri evreleri nelerdir kanser evrelerinde neler yapılabilir.Kanser nedir nasıl bir hastalıktır sebepleri ve belirtileri nelerdir kanser tedavisinde hangi yöntemler kullanılır kanser için bitkisel çözüm var mıdır merak ettiklerinizi bu yazıda okuyabilirsiniz...

Akciğer Kanseri Belirtileri Evrelere Göre Tedavi


Akciğer kanseri, çoğu zaman hiçbir belirti vermeyebilir en sinsi kanser türlerinden biridir. Akciğer kanserinin yüzde 95 olarak sebebi ise bilindiği üzere sigara içmek. Ancak en ölümcül olmasına rağmen uzmanlara göre önlenebilmesi de bir o kadar kolay bir kanser türüdür.

Akciğer kanserinin belirtileri genellikle erken dönemde ortaya çıkmıyor. Bu nedenle de , birçok durumda kontrol amacıyla ya da başka bir nedenle çekilen akciğer filmleri ile tanı konuluyor. Yani genellikle hastaların büyük kısmı “tesadüfen” akciğer kanseri olduğunu öğreniyor.

Akciğer Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Devam Eden Öksürük Varsa Dikkat


Akciğer kanseri hastalığın belirtilerinin, akciğer kanserinin kendisine, uzak organlara yayılımına ya da kanser hücreleri tarafından salgılanan hormon benzeri bazı maddelere bağlıdır. Akciğer kanserinde sık görülen belirtilerin başında bir türlü geçmek bilmeye öksürük gelmektedir. Kişide balgamla karışık kanama, bir türlü açıklanamayan halsizlik, nefes darlığı, boyunda ya da yüzde şişme, tekrarlayan bronşit, zatürree atakları, iştah ya da kilo kaybı, ses kısıklığı ile göğüs, sırt ya da omuzda görülen ısrarlı ağrılar da diğer belirtiler olarak karşımıza çıkıyor.

Akciğer Kanseri Tanısı Teşhisi:

Akciğer kanseri tanısında en çok kullanılan yöntem olarak şu söylenebilir: basit bir akciğer filmi çektirmek. Akciğer filmi tümör ya da tümörün oluşturduğu anormal görünümleri ortaya çıkarır. Bilgisayarlı akciğer tomografisi nedir? Bilgisayarlı akciğer tomografisi ise kansere bağlı belirtilerin ortaya çıkarılmasında akciğer grafisinden daha da duyarlı bir görüntüleme yöntemidir. Üç boyutlu değerlendirilerek tümörün damarsal ve diğer yapılarla ilişkisi gösterilmektedir. Bilgisayarlı beyin tomografisi ise tümörün beyne yayılımının olup olmadığının değerlendirilmesini sağlamaktadır.

Akciğer Kanseri Görüntüleme Yöntemleri Nasıldır?

MR‘ın tümörün yerleşimi ile ilgili bazı özel bilgileri elde etmek için istenmektedir. PET ve PET-BT ise vücut hücrelerinin şekeri kullanması esasına dayanmaktadır. Tüm vücutta radyoaktif şekeri tutan tümör hücrelerinin görüntülenmesini sağlamaktadır. Bir de sintigrafik yöntemler vardır. En sık olarak uygulanan tüm vücut kemik sintigrafisidir.

Burada kanserin kemiklere yayılımı değerlendirilir. Balgam sitolojisi ile bronş salgıları incelenerek tümör hücreleri araştırılır. Net sonuç alınamıyor ise biyopsi gerekmektedir. Mikroskop altında değerlendirmek üzere hastalıklı olan bölgeden örnek doku alınır ve artık kesin tanı konur.

Akciğer Kanserinde Küçük hücreli tipi hızlı yayılıyor

Akciğer kanserinin çeşitli tipleri vardır.

Akciğer Kanserinin Tipleri Nelerdir?


Akciğer kanserinin küçük hücreli ve küçük hücreli dışı olmak üzere başlıca iki tipi vardır. Bu iki grup akciğer kanserlerinin yüzde 90‘ını oluşturmaktadır.

Küçük hücreli akciğer kanseri; yüzde 15-25‘ini oluşturmaktadır. Hızlı büyür ve erken dönemde uzak metastaz (yayılım) yapabilir.

Küçük hücreli dışı akciğer kanserinin ise başlıca üç alt grubu vardır:

Epidermoid kanser,
Adenokanser,
Büyük hücreli kanser

Evreleme, bu hastalığın yaygınlığının belirlenmesi için yapılan değerlendirmedir.

Sonuca göre tedavi yöntemlerinin seçilmesi hakkında karar verilir.

Küçük hücreli akciğer kanserinde evreleme; sınırlı ve yaygın hastalık olarak yapılmaktadır. Küçük hücre dışı akciğer kanseri ise I-IV arasında dört evrede değerlendirilir.

Evre I, II ve III‘ün A ve B olmak üzere iki alt grubu vardır.

Evre IV ise hastalığın en ileri dönemidir.

Tümörün göğüs kafesi dışındaki organlara yayılımı söz konusudur.

Akciğer Kanserinde Evrelere Göre Tedavi:

Hastalığın tedavisinde seçilecek yöntemler evrelere göre belirlenmektedir. Tedavi yaklaşımlarını şöyle özetlenebilir.

Küçük hücreli akciğer kanserinde hastalık sınırlı durumdaysa kemoterapi ile birlikte radyoterapi (ışın tedavisi) verilmektedir. Eğer yayılma varsa kemoterapi başlıca tercih olmaktadır.

Küçük hücreli dışı akciğer kanserinde ise aşamalar başka türlü değerlendirilmektedir.

Evre I‘de tümör ve lenf bezlerinin cerrahi olarak çıkarılması uygun tedavi yaklaşımıdır.

Evre II‘de tümör ve lenf bezlerinin ameliyatla çıkarılmasının ardından gerekirse kemoterapi veya radyoterapi verilir.

Evre IIIA‘da ameliyat, radyoterapi ve kemoterapi farklı sıralamalar ile uygulanabilir.

Evre IIIB‘de ise radyoterapi ve kemoterapi uygun yaklaşımdır.

Evre IV‘te kemoterapi ya da destek tedavi uygulanabilir.

Akciğer kanseri tedavisinde önerilen tüm tedavilerde amaç; hastalığın kontrol altında tutulması, hastanın yaşam süresinin uzatılması, yakınmaların ortadan kaldırılması ve daha kaliteli bir yaşam sağlanmasıdır.

Daha detaylı bilgi vermek gerekirse;

Peki Küçük Hücreli Akciğer Kanseri 4. Evreye Ne Zaman Gelir?

Küçük hücreli dışı akciğer kanserinin bir türü olan skuamoz hücreli karsinom, 4. evreye ne kadar zamanda gelir?

Akciğer Kanserinde her evre arasında ne kadar zaman geçmektedir?

Yukarıda belirtildiği üzere Skuamoz hücreli akciğer kanseri 4 evreye ayrılmaktadır:

Evre 1 de: Bu aşamada Tümör 2 santimden küçük ve lenf bezlerine atlamamıştır. Metastaz yoktur. Bu aşamada ameliyatla büyük oranda tam şifa sağlanır.

Evre 2 de: Bu aşamada tümör genellikle olduğu yerde kalır. Ameliyatla şifa şansı bu evrede de yüksektir.

Evre 3 de: Bu aşamada Tümör göğüs boşluğundaki lenf bezlerine atlamıştır. Evre 3 te Tümör akciğerde dağınık bölgelere yayılmış olabilir. Tedaviye ameliyat ile başlama şansı yoktur, ilk aşamada kemoterapi uygulanmaktadır. 3 kür sonra lenf bezlerinde büyük oranda temizlenme ve tümörde % 70 in üzerinde küçülme varsa hasta cerrahiye verilebilir. Yoksa kemoterapi artı olarak radyoterapiyle devam edilir.

Evre 4 de: Tümör metastaz yapmıştır. Temelli şifa şansı olanağı düşüktür. Kemoterapi, gerekirse radyoterapi ve destek tedavileriyle hastaya kaliteli ve uzun bir yaşam şansı sağlanmaya çalışılır.

Küçük hücreli dışı akciğer kanserinde tümör, evre 4′e gelinceye kadar aradan 1,5 -2 sene geçer. Küçük hücreli dışı akciğer kanseri grubundan olan, adeno kanserde ise metastaz riskil tümörün büyüme ve evre değiştirme hızı artık çok daha fazladır.

Yukarıda bahsettiğimiz gibi küçük hücreli akciğer kanseri ise en hızlı çoğalan, kısa sürede beyin, kemik iliği, karaciğer, böbrek üstü gibi organlara metastaz yapabilen bir tümördür. Eskiden bu hastalarda yaşam haftalar ile ölçülürdü. Çünkü teşhis edildiği anda tümör yüzde 85 oranında metastaz yapmış halde bulunur.

Akciğer kanserinde evrelendirme primer tümörün büyüklüğü ve yayımına (T), bölgesel lenf bezi tutulumuna (N), uzak metastaz varlığına (M) dayanan TNM evrelendirmesi kullanılmaktadır.

Küçük hücreli akciğer kanserinde TNM sınıflaması kullanılabilmekle beraber, bu hastalarda genellikle TNM sistemi yerine VALG (Veterans Administration Lung Cancer Group) tarafından önerilen evreleme sistemi kullanılmaktadır.

TNM sistemi ilk olarak 1946 yılında Denoix tarafından önerilmiştir.

Bu sistem 1966 ve 1973 yıllarında Uluslar arası kanser mücadele birliği (UICC) ve Amerikan kanser birliği (AJCC) tarafından akciğer kanserlerine uyarlanmıştır.

1986 yılında yeniden gözden geçirilmiş ve tek sistem haline getirilmiştir.

TNM sınıflaması, histolojik alttiplerdeki prognoz farklılıkları olması sebebiyle yetersiz gelmesi sebebiyle, UICC ve AJCC tarafından 1996 yılında yeni bir evreleme sistemi geliştirilmiştir.

TNM sisteminin yeniden geliştirilmesiyle skuamöz, büyük hücreli ve adenokarsinomlu (Küçük hücreli dışı, Non-small cell, NSCLC) hastalar yapılacak tedavi ve prognoz yönünden Evre IA, IB, IIA, IIB, IIIA, IIIB ve IV olarak sınıflandırılmaktadır.

Küçük hücreli kanserli hastalarda TNM sistemi yerine VALG (Veterans Administration Lung Cancer Group) tarafından önerilen evreleme sistemi kullanılmaktadır.

Buna göre hastalık bir hemitoraksta lokalize ise “sınırlı” ve hemitoraksın dışında daha yaygın ise “yaygın” olarak evrelendirilmektedir; fakat TNM evreleme sistemi küçük hücreli hastalarda da kullanılabilmektedir.

Akciğer kanseri tanısı konduktan sonra, hastaların prognozları hakkında sağlıklı bir yaklaşımda bulunmak, en etkili tedavi yöntemini belirleyebilmek ve alınan tedavi sonuçlarının bilimsel kıyaslamasını yapabilmek için, hastalığın anatomik yaygınlığının saptanması yani evrelendirilmesi gerekmektedir. Bu bakımdan akciğer kanserinde evrelendirme büyük öneme sahip olmaktadır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp