akciğer hastalıkları nasıl oluşur

Akciğer Hastalıkları Tedavisi :

Hasta tarafından fark edilen belirtilerin en önemlisi göğüs ağrılarıdır. Bu ağrılar-la ilgili bir yorum yapmak çoğu kez güç-tür. Ancak ağrılar solunum bozuklukları ile ilgili başka birtakım belirtilerle görül-dükleri için teşhis bir derece kolaylaşır. Bu ağrıların çok belirginleşmesi akciğer yangısı (zatürree) gibi tehlikeli bir rahat-sızlığa işaret eder. Ağrılar hafit olmakla birlikte sürekli bir nitelik taş.yoriarsa özellikle önem kazanırlar.

Çünkü bu tür ağrılara akciğer ve soluk borusu kanser-lerinde, veremde, akciğer zarı yansısından sonra başgösteren birtakım hasta-lıklarda rastlanır. Göğüs ağrıları mutla-ka akciğer hastalıkları nedeniyle ortaya çıkmazlar. Ancak göğüs ağrısına önem vermek gerekir. Ağrının teşhisi ile yetin-memeli, ayrıca tamamlayıcı nitelikte in-celemeler ve özellikle röntgen muaye-nesi uygulamalıdır.

Solunum güçlüğü de bir başka önemli belirtidir. Yetersiz, ağrılı ve çoğu kere yürek darlığına yolaçan sıkıntılı solu-num giderek süreğen olabilir veya şid-detli bir başlangıçla ivegen nitelik kaza-nabilir. Solunum güçlüğü, şeker hasta-lığı, üremi ve kimi beyin hastalıklarında da görülebilir. Ancak bunlar özel du-rumlardır. Çünkü solunum güçlükleri-nin çoğu solunum bozukluklarından ileri gelir.

Birtakım gırtlak hastalıkları da solunu-mu güçleştirirler ve ses bozukluklarına yolaçarlar. Çocuklarda gırtlakta yabancı bir nesnenin varlığı ve anjin solunum güçlüğüne neden olabilir. Solunum güç-lüğü yetişkinlerde daha çok alerjik bir tepkinin sebep olduğu gırtlak ödemin-den ileri gelir.

Solunum güçlüğü bronşlardaki bir ra-hatsızlıktan ileri geliyorsa astıma işaret eder. Astım çoğu kere geceleri daha çok sıkıntı verir ve etkisi dönemlere bağlı olarak azalır veya çoğalır. İvegen ve sü-reğen bronşitler ve kanser de solunum güçlüğüne neden olabilir. Öte yandan amfizem ve amboluslar da tıpkı ivegen akciğer hastalıkları gibi so-lunum güçlüklerine yolaçabilirler. Akci-ğer zarı yangısında da solunum güçlük-lerine rastlanır.

Bir başka belirti de öksürüktür. Refleks veya istemli bir hareket olan öksürüğün amacı solunum yollarında bulunan ya-bancı nesneleri veya sümüksü maddele-ri dışarı atmaktır, öksürüğün zamanı, sıklığı, yokluğu ve nitelikleri (kuru, bal-gamlı, hırıltılı gibi) hastalık hakkında açıklayıcı birtakım bilgiler sağlar. Bu konuda iki noktaya dikkat etmek gerekir,.
* öksürük çok sık ise kanser, verem veya akciğer zarı yangısı belirtisi olabi-lir. Bu tür öksürükleri önemsemeyip tü-tün alışkanlığından veya eskiden geçi-rilmiş bir bronşitten ileri geldiğini san-mak çok yanlıştır. Öksürükler sıklaştığında hemen röntgen muayenesine baş-vurmak gerekir.

* öksürük birtakım önemli komplikasyonların kaynağı da olabilir. Nitekim öksürme sırasında karın kaslarının yüklendiği aşırı çaba fıtığa yolaçabilir. öksürük çoğu kez balgam atılmasıylç birlikte görülür. Bu balgamın miktarı, görünüşü ve kokusu hastalığın teşhisine yön verebilir.

Tükürüğün kimyasal ve bakteriyolojik incelemesi çok önemlidir. Çünkü bu inceleme balgamın nedenini ortaya çıkardığı gibi hastalığa etkili olacak bir antibiyotiğin saptanmasında da yardımcı olur. örneğin balgamda Koch basillerinin varlığı verem belirtisidir. Akciğer hastalıklarının en endişe verici belirtilerinden biri de kan tükürmedir. Kan tükürme, öksürük nöbeti sırasında ağızdan kan gelmesidir.

Kan tükürme kimi zaman terleme, yürek darlığı, na-bız yavaşlamasıyle birlikte görülür. Kan tükürme çoğu kere verem, kanser, bronşların genişlemesi, akciğer ambolu-su veya kalbin mitral kapakçığında gö-rülen daralma belirtisidir. Ayrıca, daha önemsiz bazı hastalıkların belirtisi de olabilir. Ancak nedeni ne olursa olsun kan tükürme olaylarında hemen bir he-kime başvurmak gerekir. Solunum aygıtındaki aksaklıkları ortaya koyan bu temel belirtilerin yanı sıra siyanoza, yani vücudun yeterince oksijen alamaması nedeniyle, derinin mavi bir renk almasına ve ses bozukluklarına da rastlanır. Ses bozukluklarına da önem vermek gerekir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp