akciğer embolisi tedavisi varmı

Akciğer Embolisi Tedavisi Nasıl Yapılır ?

Akciğer embolisi tedavisi hiç vakit geçirilmemesi gereken derhal tedaviye başlanması gereken bir hastalık. Tamamen pıhtının eritilmesi ve ya pıhtının tedavi edilmesine yönelik bir tedavi olacaktır. Emboliye ön tansını koyan bir doktor hastayı derhal hospitalize etmeli bu hospitalizasyon sonrasında tetkiklerinin yaparak ön tanıdan kesin tanıya geçilmelidir.

Ancak kesin tanıya geçilecek zaman kesinlikle tedaviyle geçilmelidir biz buna ampirik tedavi diyoruz. Yani henüz teşhis konulmamış ancak ön tanı var zaman kaybetmemek açısından muhakkak bir hepatizasyon dediğimiz kanın sulandırılması tedavisi ve ya pıhtının eritilmesi tedavisi dediğimizde streptokinaz tedavisi dediğimiz ilaçların kullanılmasıdır.

Burada uygulanacak tedavi tetkikler devam ederken kesin tanıya giderken eğer emboli ön tanıda yer alıyorsa hemen streptokinazla pıhtının eritilmesi tedavisidir. Bununla birlikte de hepatizasyon tedavisinin devreye girmesi gerekir.

Bu tedavi kesinlikle hastanelerde yapılabilir çünkü bu tedavi yapılırken hastada kanda bir INR düzeyi denilen kanın pıhtılaşma faktörü ve ya kanın sulanma derecesini ölçen bir faktörün her gün hatta günde 2-3 kez ölçülmesi gereklidir.

Çünkü eğer hepatizasyon tedavisinde ve ya emboli tedavisinde doz kaçırılacak olursa ciddi kanamalar ortaya çıkabilir ve hasta emboliden kurtarılırken kanamadan kaybedilebilir. Dolayısıyla burada ki tedavi 10 günlük bir hastane tedavisidir. Bunun ilk 3 günü heparin uygulanarak yapılır.

Diğer 7 günlük tedavi de heparinin 3. gününde başlanan ağızdan kanı sulandırıcı ilaçların kullanılmasıdır. Bu ilaçlarda tamamen günlük kan değerlerine bakılarak doz ayarlaması şeklinde yapılır.

Bu kan değerlerine bakılarak 5 mg. 10 mg. Şeklinde ilaçlar hesaplanarak hastaya verilir ve yaklaşık 10. günün sonunda da hasta bu tedaviyi bitirmiş olarak hastaneden taburcu edilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp