Akciğer Abseleri

Akciğer Abseleri :

Pulmoner paran kimde lokalize bir süpüratif nekroz alanını ifade eder, sonuçta bir veya daha fazla büyük kalite oluşumu gözlenir. Nekrotizan pnömoni ifadesi multiple küçük kavitasyona neden olan süreç için kullanılır; nekrotizan pnömoni sıklıkla akciğer abseleri ile birlikte olur veya akciğer abselerine dönüşür. Bu nedenle abseden ayırımı net değildir. Neden olan organizma akciğere birkaç yolla girebilir.

• Özellikle oral cerrahi, anestezi, koma ve alkol intoksikasyonu sırasında ve öksürük refleksleri baskılanmış düşkün hastalarda, çürük diş, enfekte tonsil ve sinüslerden efektif materyalin aspirasyonu.

• Orofarinksteki enfeksiyöz organizmaları da içeren gastrit içeriğin aspirasyonu.

• S. aureus, Streptococcus pyogenes, K. pneumoniae, Pseudomonas spp ve nadiren tip 3 pnömokoklann neden olduğu nekrotizan bakteriyel pnömoninin bir komplikasyonu olarak. Mikotik infeksiyonlar ve bronşiektaziler de akciğer abselerine neden olabilir.

• Bronş veya bronşiolun obstrüksiyonuna neden olan özellikle bronş karsinomu ile birlikte bronşsal obstrüksiyon. Bozulmuş drenaj, distal atelektazi ve kanın ve tümör parçalarının aspirasyonu abse gelişimine katkıda bulunabilir. Bir tümörün kaviteleşmiş nekrotik bölümünden de bir abse gelişebilir.

• Sağ kalpteki bir infektif endokarditten veya septik tromboflebitten kaynaklanan septik embolizm.

• Ek olarak, bir dissemine piyojenik infeksiyondan yayılan bakterilerin hematojen yayılımı akciğer absesine yol açabilir. En karakteristik olanı stafılokoksik bakteriyemidir ve multiple akciğer abseleri oluşur.

• Bazen çok fazla sayıda olan anaerobik bakteriler hemen tüm akciğer abselerinde mevcuttur. Olguların üçte bir ile üçte ikisinde yalnız anaerobik bakteriler izole edilirler. En sık gözlenen anaeroblar oral kavitede normalde de bulunan Prevotella, Fusobacterium, Bacteroides, Peptostreptococcus ve mikroaerofilik streptococcus gibi mikroorganizmalardır.

Morfoloji

Abseler birkaç milimetreden 5-6 cm çaplı büyük kavitelere kadar değişkenlik gösterir. Abselerin lokalizasyonları ve sayıları gelişme şekline bağlıdır. Enfekte materyalin aspirasyonuna bağlı pulmoner abseler daha çok tek ve sağ yandadır (daha dikey hava yolları). Hasta eğer uzanmışsa muhtemelen aspire materyalin izlediği yöne bağlı olarak, sağ yanda üst lobun posterior segmentinde ve alt lobun apikal segmentinde olma eğilimindedir. Pnömoni ya da bronşiektazilerin seyrinde gelişen abseler sıklıkla multiple, bazalde ve diffüz olarak dağılmışlardır.

Septik amboli ve hematojen kaynaklı abseler sıklıkla multiple olup akciğerin herhangi bir bölgesini etkileyebilir. Süpürasyon odağı genişledikçe hemen daima hava yollarına rüptür kaçınılmaz olur. Böylece eksuda kısmen drene olup radyolojik bakıda hava-sıvı seviyesi yapabilir. Arada sırada abseler plevral kaviteye rüptüre olurlar ve pnömotoraks veya ampiyem ile sonuçlanabilen bronkoplevral fistül oluşturabilirler. Septik materyalin beyine embolizasyonu ile oluşan diğer komplikasyonlar menenjit veya beyin absesidir. Histolojik olarak herhangi bir absede beklendiği gibi, lezyonun kronikliğine bağlı olarak, değişik derecede fibröz skorlaşma ve mono nükleer infiltrasyonu (Lenfositler, plazma hücreleri, makrofajlar) ile çevrili Süpürasyon vardır.

Klinik Gidiş

Akciğer absesinin klinik bulguları daha çok bronşiektazideki bulgulara benzer. Fazla miktarda pis kokulu, pürülan veya kanlı balgam çıkarma ile birlikte belirgin öksürük, bazen hemoptizi olabilir. Yüksek ateş ve kırıklık sıktır. Parmaklarda çomaklaşma, kilo kaybı ve anemi olabilir. Bronkojenik karsinomu olguların %1O-15'inde efektif abse gelişebilir; bu nedenle yaşlı bir kişide akciğer absesinden şüphelenildiğinde altta yatan bir kanser göz önüne alınmalıdır. Kronik olgularda sekonder amiloidoz (Bölüm 5) gelişebilir. Tedavide antibioterapi ve gerek duyulduğunda cerrahi drenaj uygulanır. Mortalite oranı % 10 kadardır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp