Ağızda Kuruma

Ağızda Kuruma

Ağızda Kuruma ve merak ettikleriniz

Diş, Diş Hastalıkları Nelerdir ve Diş hastalıkları Hakkında Açıklamalar ve Bu Hastalıklarda Kullanılan 100 % Bitkisel Ürünlerle İlgili Tedavi Yöntemleri. Daha fazla bilgi edinmek İçin aşağıdaki makalemize göz gezdirmenizi tavsiye ederiz.

Ağız Kuruluğu Nedir?

Ağız kuruluğuna sahipseniz bu ağzınızı nemli tutmak için yeterli tükürüğünüz olmadığı anlamına gelebilir. Bu durum özellikle; sinirli, gergin ve stres altında olduğunuz zamanlarda görülebilir. Ağız kuruluğu sorunu kişiyi rahatsız etmesinin yanında daha ciddi problemlere yol açabilir veya ciddi bir medikal durumun varlığına işaret edebilir. Bunun sebebi, tükürüğün ağzı ıslak tutmanın yanı sıra başka işlevlere de sahip olmasıdır. Tükürük, besinleri sindirmeye yardımcı olur, dişleri çürükten korur, ağız içindeki bakterileri kontrol ederek enfeksiyonu önler, çiğneme ve yutmayı kolaylaştırır.

Tükürük üreten ve tükürük bezi adı verilen bezlerin doğru çalışmamasının çeşitli nedenlerini şöyle sıralayabiliriz:

* Bazı ilaçların yan etkileri: Antihistaminikler, burun açıcılar, ağrı kesiciler, diüretikler, tansiyon ve depresyon ilaçları gibi 400'den fazla ilaç ağız kuruluğuna neden olabilir.
* Hastalıklar: Diyabet, Hodgkin, Parkinson hastalığı, HIV/AIDS ve Sjögren sendromu gibi tükürük bezlerini etkileyen hastalıklar ağız kuruluğuna yol açabilir.
* Radyasyon terapisi: Başınız veya boynunuz kanser tedavisi sırasında radyasyona maruz kalmışsa tükürük bezleri hasar görebilir. Tükrük kaybı geçici veya kalıcı olabilir.
* Kemoterapi: Kanser tedavisi için kullanılan ilaçlar tükrüğü kalınlaştırabilir veya ağızda kuruluk hissine neden olabilir.
* Menopoz: Hormon seviyelerinin değişmesi, genellikle menopoz sonunda ve menopoz sonrası kadınlarda kalıcı ağız kuruluğuna yol açar.
* Sigara: Birçok pipo, puro ve sigara kullanıcısı ağız kuruluğu yaşamaktadır.
Ağız Kuruluğu Rahatsızlığım Olduğunu Nasıl Anlayabilirim?
Herkes zaman zaman ağzında kuruluk hissedebilir. Bu his kaybolmuyorsa, tükürük üretiminde bir problem olabilir.

Ağız kuruluğu semptomları şunları içerir:

* Ağızda, yapışkanlık ve kuruluk hissi
* Yutkunma güçlüğü
* Dilde yanma hissi
* Boğaz kuruluğu
* Dudaklarda çatlama
* Tat almada azalma veya ağızda metal tadı
* Aft
* Sürekli kötü ağız kokusu
* Çiğneme/konuşma güçlüğü
Ağız Kuruluğu Nasıl Tedavi Edilir?
Ağız kuruluğunu tedavi etmenin tek kalıcı yolu sebebini tedavi etmektir. Ağız kuruluğunun nedeni ilaçlarsa, doktorunuz reçetenizi veya ilacın dozajını değiştirebilir. Tükürük bezleri düzgün bir biçimde çalışmıyor fakat yine de biraz tükürük üretiyorsa, doktorunuz tükürüklerin daha iyi çalışmasına yarayacak bir ilaç verebilir.

Ağız kuruluğunuzun sebebi ortadan kalkacağı zamana kadar, veya hiç kalkmayacaksa, ağzınızı farklı şekillerde nemlendirebilirsiniz. Diş hekiminiz size yapay tükürük gibi ağız nemlendiricileri verebilir. Ağız kuruluğunu gidermek için özel olarak üretilmiş ağız suları kullanılması rahatlama sağlayabilir.

Bunlara ek olarak:

* Sık sık su veya şekersiz içecekler içebilirsiniz.
* Kahve, çay veya bazı sodalar gibi, ağız kuruluğuna yol açabilen kafeinli içeceklerden kaçının.
* Tükürük akışını uyarmak için şekersiz sakız çiğneyebilir veya şekersiz sert şekerler emebilirsiniz (tükürük bezi fonksiyonu az da olsa varsa).
* Ağzınızda kurumaya yol açabileceği için tütün veya alkol kullanmayın.
* Baharatlı veya tuzlu yiyeceklerin kuru ağızda ağrıya neden olabileceğini unutmayın.
* Geceleri nemlendirici kullanın.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp