Ağız ve Boğaz Hastalıkları

Ağız ve Boğaz Hastalıkları :

Ağız ve boğazdaki iltihaplanmalar ağız boşluğunda (Stomatitis), diş etlerinde (Gingivitis), boğazda (Pharyngitis) veya bademciklerde (Angina tonsiliaris) görülebilir. Kaygan doku (mukoza) kuru, şişmiş ve genellikle kızarmıştır, dil paslıdır ve kötü bir ağız kokusu vardır . Bu hastalıklara bakteri ve virüsler neden olabilir. Ağız içi bakım ve temizliğinin yetersiz olması, gıda maddeleri alerjisi, diş macunu, ruj ve ilaçlar da bu hastalıklara neden olabilir.

Öncelikle hastalığın tanı ve teşhisinin yapılması gerekir. İlerlemiş hastalıklarda hekim kontrolü şarttır. Hastalık başlangıcında ve basit iltihaplanmalarda bitkisel ilaçlar destek ve tedavi amaçlı olarak başarıyla uygulanmaktadır. Hastalıktan korunma amacıyla belirtilen tedavi şekilleri ağız, boğaz ve diş eti bakımı ve temizliğinde uygulanabilir. Aşağıda belirtilen dahilen ve haricen kullanılan bitkisel ilaçlar hastalığın seyrine göre seçilerek uygulanır.

Yanma ve ağrı hissine karşı yapışkan maddeli (polisakkaritli) bitkisel ilaçlar (örnek: Ebegümeci yaprağı, hatmi kökü ve yaprağı) kullanılır. İltihaplanmayı önleyici, mikropların üremesini engelleyici olarak tanenli bitkisel ilaçlar (örnek olarak: Adaçayı, böğürtlen yaprağı, ballıbaba çiçeği) seçilebilir.

Bakteri, mantar ve virüslere karşı esans ihtiva eden bitkisel ilaçlar (örneğin: Gül çiçeği, papatya çiçeği, adaçayı yaprağı, kekik otu) kullanılabilir. Her gruptan bir bitkisel ilaç seçilip birlikte kullanılırsa tedaviye hız kazandırılmış olur. Destek olarak propolis (Bal çerçevelerinde ki kahverengi mum) ve/veya çörekotu çiğnenebilir. Dişeti şişmelerinde şişen yerin iç ediş kısımlarına şişlik inene kadar propolis konabilir.

Dahilen Kullanılan Bitkisel ilaçlar


Adaçayı yaprağı: İnce kıyılmış 1 yemek kaşığı yaprak fincana konur, üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir, fincanın ağzı kapalı olarak 10 dakika bekletilir, süzülür. Sulu kısımla gün boyu 1-2 saatte bir gargara yapılır. Adaçayı ile birlikte bahçe nanesi esansı ve anason esansı kullanılabilir. Günde 3-4 defa kesme şekere 3 damla bahçe nanesi esansı (veya nane esansı), 3 damla anason esansı damlatılarak ağızda dolaştırılmak suretiyle yenir.

İzlanda likeni: İnce kıyılmış 1-2 çay kaşığı liken fincana konur, üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir, 10 dakika demlenir, süzülerek içilir. Çayı taze hazırlanarak günde 3-4 defa içilebilir.

Sakal likeni: Hazır ilaç tarifine göre kullanılır.

Haricen Kullanılan Bitkisel ilaçlar

Adaçayı yaprağı: İnce kıyılmış 1 yemek kaşığı yaprak fincana konur, üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir, fincanın ağzı kapalı olarak 10 dakika bekletilir, süzülür, sulu kısımla gün boyu 1-2 saatte bir gargara yapılır.

Ballıbaba çiçeği: Kıyılmış 2 çay kaşığı çiçek fincana konur, üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir, fincanın ağzı kapalı olarak 10 dakika demlenir, süzülür, sulu kısımla 2 saatte bir gargara yapılır.

Beşparmakotu kökü: Kıyılmış 2 çay kaşığı kök fincana konur, üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir, fincanın ağzı kapalı olarak 10 dakika demlenip süzülür, sulu kısımla 2 saatte bir gargara yapılır.

Böğürtlen yaprağı: 2 çay kaşığı kıyılmış yaprak fincana konur, üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir, 15 dakika demlenip süzülür. Sulu kısımla gün boyu 2 saatte bir gargara yapılır.

Çoban üzümü meyvesi: İnce kıyılmış 3 yemek kaşığı meyve 300 ml kaynar suda 30 dakika bekletilir, süzülür. Sulu kısımla gün boyu 2 saatte bir gargara yapılır.

Dağ tütünü çiçeği: Kıyılmış 1-2 kahve kaşağı çiçek fincana konur, üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir, fincanın ağzı kapalı olarak 10 dakika bekletilip süzülür. Sulu kısımla gün boyu 2 saatte bir gargara yapılır.

Ebegümeci yaprağı ve çiçeği: İnce kıyılmış 1 yemek kaşığı çiçek veya 2 yemek kaşığı yaprak 150 ml soğuk suya konur, kısık ateşte kaynayana kadar ısıtılır, ateşten alınıp 15 dakika beklenip süzülür, Sulu kısımla gün boyu 2 saatte bir gargara yapılır.

Gül çiçeği: Kıyılmış 2 çay kaşığı çiçek fincana konur, üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir, fincanın ağzı kapalı olarak 10 dakika demlenir, süzülür. Sulu kısımla gün boyu 2 saatte bir gargara yapılır.

Hatmi kökü ve yaprağı: İnce kıyı1mış veya öğütülmüş 1yemek kaşığı yaprak veya 1 çay kaşığı kök 150 ml soğuk suya konur, sık sık karıştırılarak 1-2 saat bekletilir, süzülür. Sulu kısım kaynayana kadar ısıtılır (mikrop kalmaması için) soğuduktan sonra gün boyu 2 saatte bir gargara yapılır.

Karanfil esansı: Yarım bardak suya 10 damla esans damlatılır. Bu suyla gün boyu 2 saatte bir gargara yapılır.

Kaz otu:
İnce kıyılmış 1 kahve kaşağı ot fincana konur, üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir, 10 dakika bekletilip süzülür. Sulu kısımla gün boyu 2 saatte bir gargara yapılır.

Kekik otu: İnce kıyılmış 2 çay kaşığı ot fincana konur, üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir, fincanın ağzı kapalı olarak 10 dakika demlenip süzülür. Sulu kısımla gün boyu 2 saatte bir gargara yapılır.

Koyun otu: İnce kıyılmış 1 çay kaşığı ot fincana konur, üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir, 10 dakika bekletilip süzülür. Sulu kısımla gün boyu 2 saatte bir gargara yapılır.

İzlanda likeni: İnce kıyılmış 2 çay kaşığı liken fincana konur, üzerine 150 ml kaynar su ilave edilip 10 dakika bekletilip süzülür, sulu kısımla gün boyu 2 saatte bir gargara yapılır.

Java eriği kabuğu: Kıyılmış 1 çay kaşığı kabuk fincana konur, üzerine 150 ml kaynar su ilave edilip 15-20 dakika bekletilip süzülür. Sulu kısımla gün boyu 2 saatte bir gargara yapılır.

Mirra: Suda iyi çözünmediği için hazır ilaç tarifine göre kullanılmalıdır.

Papatya çiçeği:
Kıyılmış 1 yemek kaşığı çiçek fincana konur, üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir, fincanın ağzı kapalı olarak 10 dakika demlenip süzülür. Sulu kısımla gün boyu 2 saatte bir gargara yapılır.

Ratanya kökü: İnce kıyılmış 1kahve kaşağı kök fincana konur, üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir, fincanın ağzı kapalı olarak 10 dakika bekletilip süzülür. Sulu kısımla gün boyu 2 saatte bir gargara yapılır.

Tıbbi öküzgözü çiçeği: Kıyılmış 2 kahve kaşağı çiçek fincana kamu, üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir, fincanın ağzı kapalı olarak 10 dakika bekletilip süzülür. Sulu kısımla gün boyu 2 saatte bir gargara yapılır. Hastalığa öksürük de eşlik ediyorsa aşağıdaki karışım önerilebilir. Bu karışımda iltihaplanmayı önleyici maddeler de bulunduğu için gargara olarak kullanılabilir.

Öksürük çayı (standart, 36 AMG)

İzlanda likeni 10 gr

Hatmi kökü 25 gr

Meyan kökü 10 gr

Kekik otu 30 gr

Rezene tohumu 10 gr

Dar yapraklı sinirli ot 15 gr

İnce kıyılmış 1 yemek kaşığı karışım fincana konur, üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir, fincanın ağzı kapalı olarak 10 dakika demlenip süzülür. Sulu kısım ile gün boyu 2 saatte bir gargara yapılır. 2 haftadan uzun süre kullanılmamalıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp