Ağız Kokusu Nasıl Önlenebilir

Ağız Kokusu Nasıl Önlenebilir :

Ağız Kokusu Öncelikle Kişinin Kendine Bakmasıyla Önlenir.Kişi Dişlerini Fırçalayabilir. Diş Doktoruna Gidip Ağız Ve Diş Sağlığını Kontrol Ederek Önleyebilir.

Ağız Kokusu Nasıl Önlenir

Birden fazla kişi, günün her hangi bir saatinde, yakın temasa gerek olmadan, ayni bireyin ağzında çirkin koku tespit ediyorsa ve bu durum en az birkaç ay boyunca kesintili veya kesintisiz olarak devam ediyorsa, bireyin kendisi bu çirkin kokuyu duymuyor olsa bile bu klinik tabloya ağız kokusu ismi verilir.

Yani ağız kokusu, eğer ağızdan geliyorsa artmış bakteri faaliyetlerinden ibarettir, fakat iltihap değildir. Ağız kokusu bulaştırılamaz. Ağız kokusunun muafiyeti ve bağışıklığı yoktur. Yani hiç kimse benim ağzım kokmaz diyemez. Her kesin az veya çok olmak üzere bir miktar ağzı kokar.

Her sağlıklı birey sabah uyandığında (ilk bir kaç saate kadar uzayabilen) bir süre boyunca kabul edilebilir seviyede ağız kokusu duyabilir. Bu özel durum fizyolojik kabul edilir, hastalık değildir. Gün içerisinde her sağlıklı bireyin ağzı, her zaman, (az veya çok) çirkin kokar. Bu koku bireyin kendisi dâhil birden fazla kişinin konforunu bozduğunda hastalık başlar. Aksi durumda hastalık değildir.

O halde ağız kokusu olgusunun patolojik olma sınırı, insan burnunun koku algılama sınırına indekslidir. Kantitatif karşılığı 50 ppb aromatik gaz konsantrasyonudur. Bu konsantrasyon, fizyolojik ve patolojik ağız kokusunun aritmetik sınırıdır. Bu sınırın altındaki koku, fizyolojiktir, tedavi edialmez.

Ağız kokusu endojendir. Yani vücudun içinde üretilir. Dışarıdan alınan bir maddenin ağızda bıraktığı koku ağız kokusu değildir. Soğan, sigara, kereviz ağız kokusu yapmaz. Sırası ile soğan sigara ve kereviz kokusu yapar.

Ağız kokusu çeşitleri

Tip 0 ağız kokusu (Doğal ağız kokusu)


Sabahları uyanıldığında duyulan, en çok bir kaç saat sonra kaybolan ağız kokusudur. Tedavi edilmesine gerek yoktur.

Tip 1 ağız kokusu (Dil kokusu)

Dilimizin yüzeyi tüylerle kaplı olan bir yer halısına benzetilir. Halının tüyleri arasına gizlenmiş bakterileri oradan temizlemenin ne kadar zor olduğunu hatırlayınız. Dilimiz de böyledir. Aşağıda yer halısının yüzeyini (solda) ve dilimizin yüzeyini (sağda) görüyorsunuz.

Halının yüzeyi Dilin yüzeyindeki girinti çıkıntılar Dilimizin yüzeyindeki bakterileri temizlemek zordur. Bu bakteriler salyadan gelen ve besinlerimizden gelen proteinleri parçalayarak çirkin kokulu gazlara dönüştürür. İşte Tip 1 ağız kokusunu oluşturan bu gazlardır. Ağız kokusuna sebep olan bu gazlar genellikle kükürt içerir. Tip 1 ağız kokusuna bakteri temin eden kaynaklar vardır. En sık rastlananları köprüler ve iltihaplı diş ve dişetleridir.

AĞIZ KOKUSUNU ÖNLEMEK İÇİN BİTKİSEL ÇÖZÜMLER

Sabah kalktınız nefesinizin çok kötü koktuğunu kendiniz bile hissediyorsunuz, arkadaşınızla konuşurken ağzınızı kapatmak zorunda kalıyorsunuz, siz konuşurken karşınızdaki kişiler sizden uzak durmaya çalışıyor ya da siz konuşurken karşınızdaki kişinin yüz ifadesi birden değişiyorsa bu sorununuza acilen çare bulma zamanınız gelmişte geçiyor demektir.

Öncelikle bu sorununuzun neyden kaynaklandığını bulmanız gerekiyor. Çünkü ağız kokusunun birden fazla nedeni vardır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp