Adet Olamama Nedenleri

Adet Olamama Nedenleri :

Adet olamamanın nedenleri arasında stres, psikolojik sorunlar, yorgunluk, aşırı çalışma, aile içi sorunlar, iklim değişiklikleri, beslenme alışkanlıkları vb. durumlar vardır.

Bu sebeplerden dolayı beyinin bilinç kısmı etkilenir,bu da hipotalamusun çalışma şekli bozulur ve adet döngüsünde takılmalara neden olur.

Bunların dışında adet olamama nedeni hamilelik ya da menapoza girme durumları olabileceği için en yakın zamanda bir doktora gidilmesi gereklidir.

Bir kızın; ergenliğe girmemesi ve adet görmemesi cinsel organ yetmezliğinden olur. Bu kızlarda adetler başlamaz.16 yaşına kadar adetlerin başlamaması bir hastalık işaretidir. Bunun nedeni hipofiz ve hipotalamus hastalıkları olabildiği gibi yumurtalık hastalıkları olabilir.

Hipofizdeki bazı tümörler, prolaktin hormon fazlalığı, beyin travması, hipofiz yetmezliği ve tümörleri nedeniyle FSH ve LH hormonlarının salgılanamaması nedeniyle yumurtalık faaliyete geçemez ve adetler başlamaz.

Eğer yumurtalıkta nedeni bilinmeyen yetmezlik varsa adetler yine olmaz.
Tiroid bezinin az veya çok çalışması ve şeker hastalığı da adet bozukluğu yapabilir.Kadınlarda tek bir adetteki gecikme önemli olmamakla beraber devam eden düzensizlikler önemlidir.

Tıpta primer amenore denilen hastalık normal büyüme ve gelişme olması ve seks karakterlerinin olmasına rağmen 16 yaşına kadar hiç adet olmamasıdır.Hiç adet olamamanın nedeni genellikle genetik veya anatomik bozukluklar olsa da bazı hormon bozuklukları da buna neden olabilir.

En sık nedenler şunlardır:

Kromozom anormallikleri %50 sini oluşturur.
Hipotalamusa ait bozukluklar %20‘ni yapar Uterus (rahim), serviks (rahim ağzı), ve/veya vajinanın yokluğu %15‘ni oluşturur.Vajinada bölme olması ve delik olmayan kızlık zarı : %5,Hipofiz hastalıkları: %5 Geri kalan %5 ise diğer hormon hastalıklarına bağlıdır.

Tanı


Meme gelişimi yok ve FSH hormonu yüksek ise kromozom analizi yapılmalıdır.
Ultrason ile uterus (rahim) ve yumurtalık olup olmadığına bakılmalıdır. Rahim yoksa kromozam analizi yapılmalıdır.Rahim varsa hormon incelemeleri yapılır. FSH, LH, prolaktin, testosteron, DHEAS, E2 ve TSH düzeylerine bakmalıdır.FSH ve LH düşük ise beyin MR tetkiki yapılır.FSH yüksek ise over (yumurtalık) yetmezliği olabilir. Bu durumda da kromozom analizi yapılmalıdır.

Tedavi

Tedavi nedene yönelik olur. Östrojen eksikse ona göre ilaç verilir. Over yetmezliği varsa yine uygun hormonlar verilir.

Yorumlar

  • Sev** Akb**
    6 yıl önce
    ben bır bucuk ay önce spral taktırmıstım adetım ıkı hafta gecikti ve hala gelmedi daha öncede taktrmıstım boyle bı sunla karsılasmadım acaba nmal mı aetımın gelmemesi
  • Ley** *
    6 yıl önce
    yumurtalık yetmezliği olan biri adet olur mu\NORMAL BİR BAYANDA EĞER YUMURTALIK OLMASA NASIL GİRER CEVAPLARSANIZ SEVİNİRİM
    • Şifalı Bitkilerim
      6 yıl önce
      Adetin normal zaman döngüsüne girebilmesi için, adet görmeyi sağlayan hormonların dengelenmesi gerekmektedir. Hormon düzenleyici ürünlerimiz için lütfen linki tıklayınız. Bilgi Hattı: 0224 234 56 78
  • ZEY***
    6 yıl önce
    merhaba ben 19 şubatta adet olmam gerekiydu olamadım. şuan belirtilerim var ama hala olamıyum ne yapmam gerek.
    • Şifalı Bitkilerim
      6 yıl önce
      Adetin normal zaman döngüsüne girebilmesi için, adet görmeyi sağlayan hormonların dengelenmesi gerekmektedir. Hormon düzenleyici ürünlerimiz için lütfen linki tıklayınız. Bilgi Hattı : 0224 2-3-4-5-6-7-8

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp