Adet Görme Şikayetleri

Adet Görme Şikayetleri :

Adet Görmek Nedir?

Bu sözcük, tam anlamıyla; her ay akmak (menstruation) demektir. Bilimsel tanımlama en kolay şöyle olabilir: Menstruation (menstrüasyon-âdet), düzenli bir biçimde, her yirmi sekiz günde bir oluşan olayların bir bölümüdür. Bu süre içinde kadında olup biten bu periyodik olayların sonucu, bir bebek kazanılmak için annenin hazırlanmış olmasıdır. Bu düzenli ve periyodik olaylar dizisinin kısa bir döneminde kadın bebek kapabilir. Bu bebek kapma olayına conception (konsepsiyon) denir. 

Adet Görme Şikayetleri

Adet görme şikayetleri, adet dönemindeki aksaklıklar, yani, başlamayan, düzensiz, az veya çok kanama olarak algılamlmalıdır. Adet kanamaları sırasında çekilen şiddetli ağrılar da unutulmamalıdır. Adet görme öncesinde ve sırasında sıklıkla genel rahatsızlıklar, sırt ağrıları, mide bulantısı ve kalp çarpıntısı da görülür. Bu sıkıntılar, ruhsal nedenlerden(özellikle genç kızlarda), iklim değişikliklerinden, hormon düzensizliklerinden veya dişilik organlarının kanser hastalığından kaynaklanabilir. Özellikle genç kızlarda ve genç kadınlarda ağrılı adet görme şikayetlerine sıklıkla rastlanır. Adet görme şikayetlerine yol açan önemsiz nedenlere karşı, özellikle şiddetli ağrılara karşı, genelde gevşeme ve sıcak termos kullanımı yeterli olabilir.

Adet Belirtileri Nelerdir?

Adet genellikle 12-14 yaş arasında başlar ancak yaş aralığı 8-10 yaşa kadar inebilmektedir.

Adet sırasında vajinadan kanama meydana gelir ve bu kanama yoğun olarak adetin ilk 2 günü gerçekleşir. Kanamanın ne kadar olacağı kişiden kişiye göre değişebilir.

Aynı zamanda adet döngüsünün neden olduğu sancılar yine kişiden kişiye farklılıklar gösterebilmektedir.

Adet döngüsünün başlamasından sonra geçen ilk 1-2 sene, vücudun adet döngüsüne tam olarak adapte olmasına kadar kanama ve ağrılar şiddetli olabilir. Bu dönemde adet düzensizlikleri daha sık görülmektedir.

Genel olarak adet belirtileri arasında; alt karın bölgesinde yaşanan ağrılar, rahim kasılmaları nedeniyle meydana gelen sancılar ve adet sırasında kanama olarak sayılabilir. Ancak belirttiğim gibi ağrıların ve kanamanın yoğunluğu değişebilmektedir.

Adet kaç gün sürer

Adet kanamalarının 2-7 gün arasında devam etmesi normal olarak kabul edilmektedir. Adet kanamasının 1 gün sürmesi az olarak kabul edilir ve neden az olduğunun mutlaka detaylı bir şekilde araştırılması gerekir. Adet miktarının ne kadar olduğu kadından kadına farklılık gösterir ve tespiti biraz daha zordur. Adet günlerinde 5''den fazla ped kullanılması çok olarak değerlendirilir. Gün içinde 1-2 ped yeterli oluyorsa yine normal kabul edilen bir durumdur. Önemli olan ayrıntı adet kanamasının kaç gün sürdüğüdür.

Adet kanamasının 21-35 gün arasında olmalıdır. Her kadın mutlaka 28-30 gün arasında adet görecek diye bir şart yoktur. Bu nedenle 21-35 gün arasında adet görme durumu da normaldir.

Adet Gecikmesi
28 günde bir düzenli olarak adet kanaması gören bir kadın, kanaması geciktiğinde hemen endişelenebilir. Bu konuda daha fazla bilgi verilmeden önce basit ve pratik bir bilgi verilmesi uygun olur. Çok düzenli olarak adet kanaması gören bir kadın yılda bir iki kez gecikmeli adet görebilir. Bunun neden iş değişikliği, üzüntü, aile içi stres, yaşam tarzı değişikliği, iklim değişikliği, yorgunluk gibi basit sebeplerdir. Bu olay beynin bilinçli kısmını etkileyerek buradan hipotalamus adı verilen bölgenin işlevini bozmakta ve adet döngüsü burada “takılmaktadır”.

Böyle bir durumda tıbbi bir değerlendirme yapılması gerekli değildir. Öte yandan düzenli olarak adet kanaması gören bir kadında adet gecikmesinin en sık görülen nedeninin gebelik olduğu göz önünde alınarak, bu konuda da gerekli gebelik testleri yaptırılmalıdır.

Adet Görme Bitkisel Tedavi

Arslanpençesi: 
Adet görme şikayetlerine karşı arslanpençesi çayı kullanılabilir. Yarım tatlı kaşığı ince kıyılmış bitki, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır ve yarım dakika demlendikten sonra süzülür. Günde 2-3 bardak taze demlenmiş çay soğutulmadan yudumlanır.Adet görme şikayetleri ergenlik çağında görüldüğünde ise, arslanpençesi ve civanperçemi eşit karışımının çayı denenmelidir. Yarım tatlı kaşığı ince kıyılmış bitki, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır ve yarım dakika demlendikten sonra süzülür. Gün boyunca 2-3 bardak taze demlenmiş çay soğutulmadan yudumlanır.
 
Çobançantası: 
Çobançantası çayı, şiddetli adet kanamalarına karşı başarıyla kullanılabilir. Çobançantası çayı kürüne, adet görme tarihinden 8-10 gün önce başlanır ve günde 2 bardak çay içilir.Yarım tatlı kaşığı ince kıyılmış bitki, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır ve yarım dakika demlendikten sonra süzülür. Bu çayla, ergenlik dönemindeki adet görme düzensizlikleri de normalleştirilebilir.Mayıs papatyası: Çok yönlü papatya, adet görme şikayetlerine, adet görme düzensizliklerine, bir türlü başlamayan kanamalar da dahil olmak üzere, yardımcı olabilir.Yarım veya bir tatlı kaşığı mayıs papatyası, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır ve yarım dakika demlendikten sonra süzülür. Günde 2-3 bardak taze demlenmiş çay soğutulmadan yudumlanır.
 
Civanperçemi: 
Ergenlik döneminde adet kanamalarının başlamamasına veya düzensizliğine karşı, sabahları aç kamına içilen bir bardak sıcak civanperçemi çayı yardımcı olabilir.Yarım tatlı kaşığı ince kıyılmış bitki, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır ve yarım dakika demlendikten sonra süzülür.
 
Ballıbaba: 
Bitki çayı, ağır üreme organı hastalıklarında ve adet göıme şikayetlerinde yardımcı olur. Yarım veya bir tatlı kaşığı dolusu beyaz veya sarı ballıbaba çiçeği, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır ve yarım dakika demlendikten sonra süzülür. Günde 2 bardak taze demlenmiş çay soğutulmadan içilir.
 
Kekik: 
Adet görme düzensizliklerini kekik çayı normalleştirebilir. Yarım tatlı kaşığı kekik, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır ve yarım dakika demlendikten sonra süzülür. Günde 2 bardak taze demlenmiş çay soğutulmadan yudumlanır.Kekik yastıkları: Adet kanamalarıyla birlikte görülen kramplar kekik yastıkları ile yatıştırılabilir. Küçük bir yastık kılıfı, kurutulmuş kekik çiçekLri ve saplarıyla(ince kıyılmış) doldurulur ve uykudan önce alt karın bölgesine yerleştirilir.
 
Kuşekmeği(Polygonuın aviculare): 
Yarım tatlı kaşığı ince kıyılmış bitki(yaprak, çiçek, sap), orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır ve yarım dakika demlendikten sonra süzülür. Günde 2 bardak taze demlenmiş çay soğutulmadan yudumlanır.
 
Hindiba: 
Yarım veya bir tatlı kaşığı ince kıyılmış hindiba yaprağı, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır ve yarım dakika demlendikten sonra süzülür. Sabahları aç kamına bir bardak sıcak çay yudumlanarak içilir.
 
Bitki karışımı çayı: 
Çok şiddetli adet kanamalarında, aşağıdaki bitki karışımının çayı kendini kanıtlamıştır: 25g arnika çiçeği(veya aynısafa çiçeği), 50g kediotu kökü, 25g orman sarmaşığı, 25g oğulotu, 25g adaçayı, 25g civanperçemi çok ince kıyılarak iyice harmanlanır. Yarım tatlı kaşığı bitki karışımı, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır ve yarım dakika demlendikten sonra süzülür. Sabahları aç kamına, taze demlenmiş bir bardak çay soğutulmadan yudumlanır. Bu çay, adet kanamaları normalleştikten sonra da, uzunca bir süre aralıksız içilmelidir.
 
İsveç Şurubu: 
Adet kanamasının başlamadığı veya şiddetlikanamaların görüldüğü durumlarda İsveç Şurubu kullanılmalıdır. Günde 3 kere l çay kaşığı(veya tatlı kaşığı) dolusu şurup, biraz suyla veya bitki çayıyla inceltilerek alınır. İsveç Şurubu, adet döneminde üç gün aralıksız kullanılır ve bu kür, durum normalleşene kadar her ay yinelenir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp