adet görme kaç gün sürer

Adet Görme Ve Adet Değişiklikleri : Adet görme üreme çağındaki kadınlara özgü bir durumdur; ergenlik çağında ilk âdetin (menarş) görülmesiyle başlar ve son âdet olan menopozla biter. Normal olarak üreme çağındaki bir kadın ortalama 28 günde bir düzenli olarak âdet görür. Ama bu düzenin bozulduğu durumlar da vardır. Adetler arasındaki sürenin kısalığı ya da uzunluğu tek başına bir hastalığın göstergesi değildir. Bazı kadınlar ergenlikten başlayarak biraz erken ya da geç âdet görürler ve bu durum bütün üreme çağı boyunca sürer. Bu olgularda âdet ritmindeki farklılıkların tümüyle fizyolojik olduğu söylenebilir. Ama normal aralıklarla âdet gören kadınlarda aniden bu düzenin bozulması ve düzensizliklerin ortaya çıkması bir rahatsızlık bulgusu olarak değerlendirilebilir.

Başka bir deyişle âdetler arasında geçen sürenin düzenli olmaması patolojik bir anlam taşır. Genellikle bu gibi bozukluklar tek başlarına görülmez; kanama süresi ve miktarındaki değişikliklerle birlikte ortaya çıkar. Ergenlikten önce, gebelik sırasında ve menopozdan sonra âdet görmemeye fizyolojik amenore denir. Patolojik, yani hastalığa bağlı amenore ise birincil ve ikincil olmak üzere iki grupta incelenir. Normal cinsel olgunlaşma döneminin (9-18 yaş arası) geçmesine karşın âdetler başlamamışsa birincil amenore söz konusudur. Normal âdet gören kadınlarda bir hastalığa bağlı olarak âdetlerin kesilmesine ise ikincil amenore denir. İkincil amenore de geçici ve inatçı olmak üzere iki gruba ayrılır; âdet kısa bir süre için kesilirse geçici, uzun bir süre boyunca görülmezse inatçı olarak nitelenir. Âdet yokluğu çeşitli nedenlerden kaynaklanır. İklim değişiklikleri, ateşli hastalıklar, kronik hastalıklar, psikolojik gerginlik ya da örneğin toplama kamplarındaki gibi kötü beslenmeyle.aşırı zayıflamaya eşlik eden ruhsal gerginlik durumları ve bazı doğumsal yapı bozuklukları âdetlerin uzun ya da kısa sürelerle kesilmesine yol açabilir. Bununla birlikte en önemli nedenler, iç salgı sisteminden kaynaklananlardır.

Doğuştan gelen ön hipofiz bozukluklarında ve hastalıklarında hipofiz bezi yumurtalıkları uyaran hormonları salgılamaz ya da düzensiz olarak salgılar. Yumurtalıkların hastalığında ya da doğuştan gelen bozukluklarında yumurtalıklar hipofiz hormonlarının uyarısına yanıt vermez. Tiroit bezinin de yumurtalıkların işlevini denetleyici etkisi olduğundan, bu bezin hem aşırı, hem de az çalışmasında amenore ortaya çıkabilir. Benzer biçimde böbreküstü bezlerinin aşırı ya da az çalıştığı hastalıklarda âdetler kesilebilir. Bu olguların hepsinde tedavi karmaşıktır; tedavi her zaman hekim kontrolü altında ve doğru bir tanı konduktan sonra yapılmalıdır. Olgunun özelliklerine göre hormonal ve/ya da cerrahi tedavi uygulanabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp