Adenoviral Konjonktivit Tedavisi

Adenoviral Konjonktivit Tedavisi: Bir hastalığın adenovirüsler tarafından meydana getirildiğini saptamak tedaviyi fazla etkilemez. Çünkü antibiyotikler hastalığın iyileşme sürecini etkilemezler.

Ancak, bazen bu virüsün bir organda meydana getirdiği değişmeler, o organa bir başka bakterinin daha kolay yerleşip bir ikincil iltihap meydana getirmesine yol açabilir. Bu durumlarda antibiyotik kullanarak ikincil iltihaplanma giderilir.

Göz enfeksiyonu İki ile 4 hafta içinde kendiliğinden iyileşir. Özgün tedavisi yoktur.Soğuk kompresyon, suni gözyaşları, sistemik analjezikler semptomatik tedavi için verilir.

İltihaplanmayı baskılamak için çok şiddetli olgularda Herpes (göz uçuğu) ekarte edildikten sonra göz hekiminin kontrolünde topikal steroidler tedaviye eklenebilir. Tedavi tatmin edici değildir.

Hastanın kendi bağışıklık sisteminin verdiği hızlı cevap hastalık döneminin kısa atlatılmasında önemlidir. Korneadaki lezyonlar aylarca hatta yıllarca kalabilir hastalığın atlatıldığı ilk birkaç aylık dönemde korneada refraktif değişiklikler olacağı için hastaların gözlük numaraları değişebilir.

Adenoviral göz enfeksiyonun tedavisinden daha önemli olan nokta salgın yapmasını engellemek için alınan önlemlerdir. Bu süreçte hekime ve hastaya ayrı sorumluluklar düşmektedir. Hekim muayene ortamını steril tutmada hastane enfeksiyon komitesi ile işbirliği içinde çalışarak yerine getirir. Hastadan diğer bir hastaya geçerken hekimin elini yıkaması ve adenoviral göz enfeksiyonu olan hastanın muayene edildiği cihazın dezenfekte edilmesi salgını önlemede çok etkilidir. Ancak bundan daha etkili olan önlem topluma yönelik salgını önlemede hastaya düşmektedir.

Hastalar ellerini yeterli bir zaman ayırarak su ve sabunla yıkamalı, aynı ortamda yaşadığı kişlerle odasını ve ortak kullanım eşyasını (el ve yüz havlusu gibi) ayırmalı, bulunduğu kapalı ortamları sık sık havalandırmalı, tokalaşma ile yüz yüze öpüşme gibi davranışlardan kaçınmalıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp