Adenomyozis Hakkında Bilgi

Adenomyozis Hakkında Bilgi : Adenomyozis bazen hiç semptom vermezken bazı durumlarda şiddetli bıçak saplanır tarzda anormal adet kanamaları ve pelvik bölgede ağrıya neden olabilir. Adenomyozis ağrısı adet harici zamanlarda da olabilir. Rahim globüler tarzda geniş ya da lokalize kitle tarzında olabilir. Pıhtılı fazla miktarda uzun süren anormal adet kanamaları olduğu gibi bazı durumlarda adet aralarında da leke tarzında ya da daha fazla miktarda kanama olabilir.

Bu hastalık özellikle doğum yapmış, sezaryen ya da başka bir uterusla ilgili ameliyat olmuş 30 yaşın üstündeki kadınlarda daha sık görülür. Adenomyozis 35 yaşın üstündeki kadınların yaklaşık %17'sinde görülür. Adenomyozis ile gebelik şansı oldukça düşüktür. Buna rağmen gebelik olursa gebelikte rahim delinmesi (uterin rüptür), rahimde atoni kanaması veya aşırı kanama, plasenta accreta-increata gibi şiddetli ve tehlikeli kanamalara yol açan durumlar ile karşılaşılabilir.

Adenomyozis Tanısı

Adenomyozis; ultrasonografi, MR görüntüleme ve infertil hastalara çekilen HSG sırasında tespit edilebilir. En doğru adenomyozis tanısı MR ile konulabilir.Adenomyozis, USG'de fokal adenomyozis alanları heterojen eko yapısında ve kalın olarak izlenir. USG' de myomdan şüphelenilmesine rağmen kitle net olarak izlenemediği halde fundusun çeşitli kısımları kalın, endometrial kavite irregüler olarak gözlenir. Bu durumda kitlenin daha net anlaşılması için MR istenebilir.

Myometrium ekseriya düz kaslardan oluşan homojen bir kitle olarak bilinir. Buna rağmen magnetik resonas çalışmaları ile myometriumun subendometrial myometrium (junctional zone) ve outer myometrium olmak üzere iki ayrı zondan meydana geldiği görülür. Junctional zone yapısal ve fonksiyonel olarak dış myometriumdan farklıdır. Gebe olmayan kadınlarda siklus günlerine bağlı olarak myometrial kontraksiyonlar (kasılmalar) ekseriya junctional zon tabakasından köken alır.

Magnetik rezonans incelemesinde junctional zonda izlenen düzensiz (irregüler) kalınlaşma diffuz adenozis tanısı kriteridir. MR incelemesinde heterojen myometrial ekoda diffuz ya da fokal olarak özellikle uterus ön ya da arka fundusunda junctionel zonu'un 1 cm veya daha fazla kaılnlaştığı izlenir. Bu magnetik rezonans görüntüsü, düz kas hiperplazisine sekonder olarak iç myometrial yapının bozulduğunu kanıtlar, fakat bu durum myometrium mukozal invazyonunun delili değildir.

Adenomyozis iç myometrial yapı ve fonksiyonun bozulması ve çeşitli durumlara bağlı olarak endometrial elementlerin sekonder infiltrasyonu anlamına gelen bir hastalıktır.Disfonksiyonel uterin kanamalı hastalarda büyük oranda adenomyozis tespit edilirken uterus normalden büyük, konturları düzensiz olarak izlenir.

Adenomyozis, endometrium dokusunun myometrium içlerine uzanmasıdır. Adenomyozis uterusta yaygın (diffuz) ya da fokal olabilir. Bir kitle intibağını veren fokal alan adenomyoma olarak adlandırılır. Cerrahiden sonra yapılan patolojik incelemede myometrium içindeki endometrial dokunun uzantıları uterin kaviteye ulaşırsa adenomyozis akla gelebilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp