Adenit Hastalığının Nedenleri

Adenit Hastalığının Nedenleri

Adenit; vücudumuzun boyun bölgesinde meydana gelen, boyun bölgesi ile alakalı bir rahatsızlık bir hastalık türüne verilen isimdir.

Konuyu biraz daha açacak biraz daha açıklayacak olur isek kısaca; adenit ; boyun içerisinde yer alan lenf damarlarının şişmesi, iltihaplanması gibi durumlarda meydana gelen, kendini gösteren şişmelere verilen genel isimdir.

Bu şişmeler genellikle ağrılı ve iltihaplı şişmelerdir ki, bazen hasta durumu pek fark edemeyip hafif şekilde atlatır iken, bazen ise de; boğazda meydana gelen gözle görülebilen, fark edilir derecedeki şişkinlikler, yine boğazda meydana gelen ağrılar, yutma, nefes alıp verme gibi reaksiyonları gerçekleştirir iken meydana gelen kendini hissettiren yanma ve ağrı duygusu da adenit rahatsızlığının belirtilerinden olabilir.

Ancak tabii ki her hastalıkta da olduğu üzere, adenit rahatsızlığının belirtileri de kişiden kişiye bünyeden bünyeye değişip, farklılıklar gösterebilir. Çünkü her kişinin bünyesi, Bağışıklık Sistemi ve vücut direnci elbette ki farklıdır. Örnek verecek olur isek en basitinden Grip rahatsızlığını bile bazılarımız sadece ayakta atlatır ve birkaç gün içerisinde kendimize gelip, iyileşir iken, bazılarımız ise yataklara düşüp, günlerce hatta haftalarca kendini toparlayamıyor.

Adenit Tedavisi

Lenf bezinin fazla büyümediği, hassasiyetinin az olduğu ve primer enfeksiyon odağının bulunmadığı hafif vakalarda antibiyotik tedavisine gerek yoktur, lenf bezi küçülmeye başlayıncaya kadar haftalık kontrollerle izlenmesi yeterlidir.

Büyüme devam ederse veya hasta başvurduğunda lenf bezi büyük (ancak 3 cm’den küçük), hassas, deri kızarık ve primer enfeksiyon odağı yoksa oral empirik antibiyotik tedavisi başlanıp, küçülme oluncaya kadar izlenir. Bu hastalarda antibiyotik olarak flucloxacillin, cephalexin, clindamycin veya amoxicillin/clavulanate kullanılabilir.

Lenf bezi 3 cm veya daha büyükse, inflame ise, birlikte sellülit varsa ve/veya sistemik semptom ve bulgular varsa, başlangıç antibiyotik tedavisine cevap vermemişse, hastanın hospitalize edilmesi ve insizyon veya dreya drenaj ile örnek alınıp incelenmesi uygun olur. Etken saptanamamışsa, veya sonuçları beklerken parenteral clindamycin, cefazolin + metronidazole, sulbactam/ampicillin veya vankomycin (veya teikoplanin) + metronidazole tedavilerinden biri başlanabilir.

Adenit belirtileri nelerdir

Boyundaki lenf damarlarının şişmesi sonucu meydana gelen iltahaplı şişliğe adenit denir.
Boyundaki derin ve yüzeyel fasyalar arasında yer alan tonsiler, submandibuler, submental, oksipital, yüzeyel ve derin juguler, nukkal, spinal aksesuar ve transvers servikal lenf bezlerinin enfeksiyonudur. Etkenler genellikle viruslar, S. aureus, grup A streptokok, diğer streptokoklar, anaerob bakteriler, Bartonella henseleae, atipik mikobakteriler ve Gram negatif basillerdir.

Akut bilateral adenitler daha çok viruslara ve grup A streptokoka, akut tek taraflı adenitler S. aureus, grup A streptokok, anaerob bakteriler ve viruslara, subakut ve kronik adenitler ise atipik mikobakteriler, tüberküloz, toksoplazmozis ve kedi tırmığı hastalığı (Bartonella henseleae)’na bağlıdır. Nadiren M. tuberculosis, mantarlar, T. gondii, F. tularencis, Y. pestis, HIV ve C. diphtheriae da etken olarak karşımıza çıkabilir. Mikroorganizmalar genellikle üst solunum yolu, tonsiller ve dişlerden veya travma yolu ile, nadiren kan yolu ile lenf bezlerine gelir.

Adenitin Bitkisel Tedavisi
Adenit, patlayıp içindeki cerahat akmadıkça, el sürülmemesi gerekir. Aşağıda tavsiye edilen ilaclar hazırlanıp, kullanılabilir.

Reçete: 1 — Malzeme: Karaçam kozalağı, Su.
Hazırlanışı: 4 bardak suya; ince ince kıyilmış 4 çorba kaşığı Karaçam kozalağı konur, Kaynatıldıktan sonra süzülür. Yemeklerden sonra, birer kahve fincan’, yudum yudum içilir.

Reçete: 2 — Malzeme: Soğan, sarımsak.
Uygulanışı: Öğle ve akşam yemeklerinde yarımşar kuru soğan ile ikişer diş sarmısak yenir.
*2 -3 gün içinde iyileşmezse, doktora başvurmak gerekir.

Reçete: 3 —Malzeme: Bitkisel krem, Mersin yağı, Biberiye yağı, Reçine yağı, Portakal yağı
Hazırlanışı: Şişlik olan yere günde 3 kere bitkisel krem sürülüp, ovulur. Üzeri, yünlü bir kumaşla hafifçe sarılır.

* AYRICA; yemeklerden yarım saat önce, yarım çay bardağı suya 10 damla mersin yağı, 10 damla biberiye yağı, 10 damla reçine yağı ve 10 damla da portakal yağı konulup içilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp