Açlığın Fiyolojik İpuçları

Açlığın Fiyolojik İpuçları : Aç olduğunuz zaman midenizin zaman zaman “guaıldadığf’na dikkat etmişsinizdir. Bu anlarda, mide duvarlarınızda kas kasılmalan olmakta, bu kasılmalar da işitebileceğiniz bir hareketlenmeye yol açmaktadır. Mide kasılmaları aç olduğunuz ve midenizi boş hissettiğiniz zaman daha sık olur. Bu kasılmaların açlık hissiyle çakışması, ilk araştınnacılan, midedeki baskı alıcılarının boşluğu keşfettiğini ve hem kasılmalan, hem de psikolojik açlık deneyimini tetiklediği- ni varsayım haline getirmeye yöneltti.Sonraki psikologlar ve fizyologlar bu çakışmanın gerçekten de bir çakışma bir rastlantı olduğunu buldular.


Kasılmalardan gelen mide duyum- lan açlığın gerçek nedeni değildir. Aslında, tıbbi nedenlerle mideleri yiyeceklerin doğrudan bağırsaklara gitmesine yol açacak şekilde ameliyatla alınmış insanlar mideleri ve onun genişleme reseptörleri olmasa da şiddetli bir açlık hissedebilirler.Mide, açlık değişimleri için önemli olan reseptörlere sahiptir, ancak bu reseptörler esas olarak kimyasaldır, baskıyla ilgili değildir. Bu kimyasal reseptörler, açlık duygularından çok doyma duygulanyla ilgilidir. Bunlar, midedeki şekerler ve diğer besin maddeleriyle harekete geçirilir ve beyne nöral bir sinyal gönderirler.Açlığın fizyolojik sinyali daha doğrudan bir biçimde nöronlar ve diğer hücrelerin gerçek kalori kaynağıyla vücuttaki glikoz ve diğer besin maddelerinin düzeyleri- ilgilidir.


Beyin nöronlannın glikozu başlıca enerji kaynağı olarak kullandığını hatırlayacaksınız. Beynin belirli bölümlerindeki, özellikle beyinsapı ve hipotalamustaki nöronlar glikoz düzeylerine özellikle duyarlıdır. Düzey fazla düştüğünde, bu nöronların faaliyeti bozulur. Bu düşüş, açlığı üreterek beynin geri kalan kısmına sinyaller gönderir. Bu türden açlık, laboratuvar hayvanlan için, henüz yemiş olsalar bile yapay olarak üretilebilir. Nöronların glikozu yakıt olarak kullanmasını önleyen kimyasal maddeler bir hayvanın beynine verildiğinde, hayvan ansızın yiyecek aramaya başlayacaktır. Hayvanın beyni, glikoz verilmiş olsa bile yapay bir glikoz yoksunluğu duyar, çünkü nöronlar sanki glikoz düşükmüş gibi bozulmuştur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp