Açık Yara Nasıl Tedavi Edilir?

Açık Yara Nasıl Tedavi Edilir? :

Vücudumuzun tüm yüzeyini kaplayan derinin bütünlüğünün bozulmasına yara adı verilir. Yara iyileşmesi ise yaralanmaya karşı oluşan bir savunma mekanizmasıdır.

Spor yaparken karşılaşılan sakatlıklar yaralanmalara neden olur ama en büyük sorunda işte tam burada meydaVücudumuzun tüm yüzeyini kaplayan derinin bütünlüğünün bozulmasına yara adı verilir. Yara iyileşmesi ise yaralanmaya karşı oluşan bir savunma mekanizmasıdır.na geliyor. Çünkü önemsenmeyen açık bir yara enfeksiyon kaptığında mikrobiyal bir hücre halini alıyor ve sırf bu yüzden insanların ölümüne bile sebebiyet verebilen ciddi hastalıklarla karşı karşıya kalınıyor. Genelde açık alanlarda yapılan hareketli sporlarda ya da spor salonlarında kullanılan egzersiz makineler nedeniyle ortaya çıkabilir. Çoğu zaman göz ardı edilen yaralar, oysa enfeksiyon kapma riski çok taşırlar. Böyle bir durumda yarayı önce içme suyuyla temizleyin. Yaraya bulaşmış toz, toprak gibi etkenleri zorla temizlemeye çalışmayın. Temizleme işleminden sonra yarayı dezenfekte edin. Yaranın üzerini bir temiz bir bezle kapatarak, sargı beziyle sarın. Eğer tetanoz aşısı olmadıysanız, hemen bir doktora başvurun. İyileşme süresi yaranın büyüklüğüne bağlıdır. Bu süre içerisinde yaranın gerilmemesine dikkat edin.

Yara kenarlarının cerrahi olarak veya bantlarla karşılıklı getirildiği temiz, iltihapsız bir yara minimal doku kaybı ile iyileşir ve buna birincil yara iyileşmesi denir. Yara kenarlarının karşılıklı getirilemediği,doku kaybı olan , iltihaplı yaralar ise ikincil yara iyileşmesi ile iyileşir. İkincil yara iyileşmesi ile iyileşen yaralarda iyileşme sonrası daha çok iz kalmaktadır.

Birincil yara iyileşmesi

Temel olarak 3 basamaktan oluşur:

1- Erken dönem cevabı

2- Epitel yenilenmesi

3- Cilt altı dokularının tamiri

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp