Abakteriyel Prostatit

Abakteriyel Prostatit : Prostat bezinin otoimmun bir hastalığıdır. Prostat masaj sıvısında, bol enflamuar hücre görülmesine karşın, kültür veya diğer yöntemlerle enfeksiyon etkeni gösterilemez.Etioloji ve Patoloji. Abakteriyel prostatitin nedeni bilinmemektedir. Zorunlu anaerobik bakteriler, mikoplazma, uroplazma, klamidya, trikomonas ve diğer protozoonlar veya virüslerin bulunduğunu kanıtlamaya yönelik çalışmalar sonuçsuz kalmıştır. Diğer yandan abakteriyel prostatit olgularının çoğunda klamidya enfeksiyonunun etken olduğu yolundaki varsayımlar, kültür ve serolojik testlerle doğrulanmamıştır. Benzer şekilde U.urealyticum enfeksiyonunun da, prostatit etkeni olduğunu destekleyen kanıt yoktur.

Diğer prostatitlerin dışlanmasıyla konulan abakteriyel prostatit tanısı, histolojik olarak da nonspesifik ve kronik bakteriyel prostatit bulgularıyla aynıdır.Semptomlar ve Bulgular. Abakteriyel prostatit yakınmaları, kronik bakteriyel prostatit semptomlarıyla aynıdır. Aralarındaki en önemli ayrıcalık, üriner enfeksiyon belirtilerinin abakteriyel prostatite bulunmamasıdır.Abakteriyel prostatit olgularının prostat sekterinde bol enflamatuar hücre görülmesine karşın, orta akım idrar örneği ve masajla alınan sıvıda kültür veya diğer yöntemlerle etiolojik neden ortaya konmaması ilginçtir.

Görüntüleme ve endoskopi bulgularında, abakteriyel prostatit tanısı koymaya yarayan bir özellik yoktur.Ayırıcı Tanı. Abakteriyel prostatit, prostatın diğer enfeksiyonlarından özellikle kronik bakteriyel şekliyle karışır. Sistit ve uretrit de karışıklık nedeni olabilir. Mesane duyarlık yakınmalarının ön planda olduğu, ancak prostat sekretinde ve idrar kültüründe üreme olmayan orta yaşlı erkekte mesane tümörü ve “karsinoma in sitü' olasılığı anımsanmalıdır. Bu durumda idrar sitolojisine ek olarak, endoskopi ile birlikte biopsi tanı koydurucudur.Komplikasyonlar. Abakteriyel prostatite sekonder bir komplikasyon bilinmemekle birlikte, yakınmalara eşlik eden ruhsal gerginlik, depresyon ve diğer duygusal sorunlar önemlidir.Tedavi. Abakteriyel prostatit tedavisi, antibakteriyel tedavi ve genel önlemler İkilisinden oluşur. Yüzeysel bakışla, antibakteriyel tedavinin abakteriyel prostatitteki yeri tartışılabilir.

Ancak mikoplazma, klamidya ve uro- plazmaların abakteriyel prostatite neden olup olmadığı kesinlik kazanmadığından, bu ajanlara yönelik amprik tedavi en az 4 hafta süreyle günde iki kez 100 mg. minoksilin veya günde dört kez 500 mg. eritromisin ya da günde iki kez 300-400 mg. ofloksasin oral olarak sürdürülür.Diğer yandan abakteriyel prostatitin antibiotik tedavisine yanıt vermediği göz önüne alınarak, bu uygulamayı körü körüne sürdürmenin de bir anlamı yoktur. Aksine semptomatik tedavide antienflamtuar ajanlara ek olarak, alfa blokerler günde iki kez 2-4 mg. doksazosin (Cardura ve Doksura) veya üç kez 2.5 mg. alfuzosin (Xatral) verilmesi hastayı rahatlatır.

Genel önlemlerde sıcak oturma banyoları veya kaplıca tedavisi semptomları azaltır. Alkol, bazı baharatlı ve acılı yiyeceklerin semptomları alevlendirdiği, hastanın gözleminden öğrenilmediği sürece kısıtlamaya gitmenin gereği yoktur. Tam tersine hastalığın önemli olmadığı, normal yaşantısını sürdürmesi öğütlenir. Aralıklı prostat masajı yapılıp yapılmaması tartışmalıdır.Prognoz. Abakteriyel prostatit, aralıklı yineleyen semptomlarıyla hastayı sürekli tedirgin eden bir durumdur. Ancak önemli bir sekel bırakmadığı da bir gerçektir. Hastalığın nedeni belli olmadığından koruyucu önlemlerin de anlamı yoktur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp